Prima pagină D:News

Cum salvezi o mana retezata? Implantand-o in picior

Redactia Descopera.ro | 11.20.2010 | ● Vizualizări: 69
Cum salvezi o mana retezata? Implantand-o in picior     medicina, sanatate, operatie, chirurgie, mana, picior, accident + zoom
Galerie foto (1)

Medicii chinezi de la spitalul din Zhengzhou au reusit sa-i reataseze unei fetite de 9 ani mana, care fusese desprinsa de corp intr-un accident petrecut in urma cu cateva luni.

Fetita a suferit, in luna iulie acestui an, un accident grav: a fost lovita de un tractor, iar in urma intamplarii, si-a pierdut mana stanga.

Desi incheietura mainii era, in acel moment, prea grav afectata pentru a putea fi reatasata, chirurgii nu si-au pierdut speranta. Au recurs la o procedura neobisnuita, dar care s-a dovedit eficienta: au implantat mana in gamba dreapta a fetitei, astfel incat sa mentina vitalitatea organului si sa permita regenerarea partiala a tesuturilor.

Dupa trei luni, mana a fost desprinsa de gamba si reatasata, cu succes, de antebrat.

Anul viitor, fetita va mai avea nevoie de cel putin doua operatii - pentru a imbunatati functionalitatea mainii si a indeparta cicatricele ramase.

Ulterior, vor fi necesare foarte multe sedinte de fizioterapie pentru redobandirea capacitatilor motorii, dar medicii sunt optimisti: ei cred ca fetita isi putea folosi mana, in cele din urma, daca nu la 100% din capacitate, cel putin indeajuns de bine pentru a se descurca fara probleme in viata de zi cu zi.

Sursa: Live Science