Prima pagină D:News

Siberia se confrunta cu temperaturi record

Redactia Descopera.ro | 11.25.2010 | ● Vizualizări: 1968
Siberia se confrunta cu temperaturi record     siberia, incalzire globala, temperatura, caldura, record, termometru + zoom
Galerie foto (1)

Mercurul termometrelor indica o crestere record de 3,7 grade Celsius in vestul Siberiei. Statia meteorologica din Novosibirsk anunta o crestere a temperaturilor nemaintalnita in istorie, cu atat mai mult cu cat ne aflam in prag de iarna iar termometrele ar fi trebuit de multa vreme sa indice temperaturi sub 0 grade. Recordul precedent de crestere a temperaturilor a fost inregistrat in anul 2001, atunci cand acestea au crescut cu 2,4 grade Celsius.

Prima jumatate a lunii noiembrie a fost deosebit de calda in Siberia, cu temperaturi medii care au oscilat intre 8 si 10 grade. Mai mult, vremea a continuat sa se incalzeasca, ajungand pana la 14 grade in aceasta saptamana. Neobisnuitele temperaturi sunt rezultatul maselor de aer cald care se deplaseaza dinspre Atlantic, via Europa, catre Rusia, anunta purtatorul de cuvant al serviciului meteo din Novosibirsk.

Numai in anul 2010 au fost doborate cinci recorduri de temperatura, meteorologii gasind corespondent al acestor schimbari climatice neobisnuite doar in anul 1923, atunci cand, pe 15 noiembrie, a fost inregistrata la Moscova o temperatura de 11,7 grade. Chiar si vara a fost una extrem de secetoasa, Rusia confruntandu-se cu numeroase incendii de padure si o reducere substantiala a recoltelor de cereale.

Sursa: RiaNovosti