Prima pagină D:News

Este nemurirea posibila?

Redactia Descopera.ro | 11.29.2010 | ● Vizualizări: 2681
Molecula care reintinereste      imbatranire, ADN, organe, comozom, celule + zoom
Galerie foto (1)

In cadrul unui studiu, realizat de echipa de cercetatori condusa de Ronald DePinho la Dana-Farber Cancer Institute din Boston pe cobai care imbatranesc precoce din cauza unui defect genetic, s-a demonstrat ca, prin reactivarea unei enzime responsabile cu mentinerea ADN-ului intact, animalele reintineresc in toata puterea cuvantului: testiculele, splina si intestinul, organe aflate in curs de degradare, se regenereaza, si chiar si creierul, iar animalele pot chiar redeveni fertile.

"In prezent, planificam studii pe cobai sanatosi, dar batrani, pentru a vedea daca metoda noastra functioneaza si in cazul lor", a precizat DePinho. Adica, oamenii de stiinta intentioneaza sa vada daca, prin reactivarea acestei enzime, se poate opri sau incetini procesul de imbatranire. Enzima-cheie a acestui proces de "reintinerire pilotata" este telomeraza, capabila sa repare extremitatile cromozomilor. Aceeasi metoda, explicata pe larg in cel mai recent numar al revistei Nature, ar putea fi utilizata si la oameni pentru a repara organe bolnave, prin reactivarea targetata a enzimei telomeraza, de exemplu doar intr-un ficat afectat de ciroza.

Telomerii sunt un soi de "scufite" protectoare, aflate la extremittaea fiecarui cromozom, iar in orice celule, enzima telomeraza are grija sa repare in mod continuu telomerii; cu toate acestea, pe masura ce imbatranim, telomerii se "uzeaza", precum capetele sireturilor de la incaltaminte, atunci cand s-a rupt plasticul care le protejeaza, si atunci cand acest lucru se intampla, informatia genetica este deteriorata, ceea ce corespunde unei progresive imbatraniri a celulelor.

"Desi rezultatele noastre nu ne spun deocamdata ca si procesul natural de imbatranire poate fi dat inapoi in acest fel, acest studiu a demonstrat ca, daca inlaturam cauza imbatranirii, tesuturile afectate au capacitatea de a se regenera", a subliniat DePinho.

Sursa: Corriere della Sera

Tag-uri: imbatranire | ADN | organe | comozom | celule