Prima pagină D:News

Primele grefe de trahee, reconstruite din ţesuturile pacienţilor, realizate în Franţa

Redactia Descopera.ro | 12.01.2010 | ● Vizualizări: 147
Primele grefe de trahee, reconstruite din ţesuturile pacienţilor, realizate în Franţa     trahee, medicina, sanatate + zoom
Galerie foto (1)

O tehnică originală de reconstrucţie de trahee, folosind propriile ţesuturi ale unor pacienţi suferind de cancer, a fost concepută şi utilizată cu succes de o echipă de chirurgi din Franţa, informează Mediafax.

Această procedură chirurgicală, realizată la Centrul de chirurgie Marie Lannelongue din oraşul francez Plessis-Robinson, din apropiere de Paris, prezentată ca o premieră mondială, asociază elemente din chirurgia toracică cu elemente din chirurgia plastică.

Metoda a fost pusă la punct, progresiv, în ultimii şase ani, de unul dintre pionierii grefelor pulmonare, medicul Philippe Dartevelle, şeful secţiei de chirurgie toracică şi vasculară de la Centrul de chirurgie Marie Lannelongue, în colaborare cu medicul Frédéric Kolb, şeful secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie din cadrul Institutului Gustave Roussy din oraşul Villejuif.

Această tehnică originală a fost aplicată pe şapte pacienţi, de-a lungul a şase ani. Cinci dintre ei, suferind de cancer de trahee, trăiesc şi şi-au reluat activităţile obişnuite. Ceilalţi doi pacienţi au decedat în urma unor infecţii respiratorii, cauzate de absenţa cililor care căptuşesc mucoasa traheelor normale. Specialiştii francezi speră să remedieze în curând şi această "imperfecţiune".Grefa de trahee practicată de medicii francezi constă în înlocuirea traheei distruse sau obturate cu un nou tub traheal identic, reconstruit din propriul ţesut al pacientului, pentru a evita riscul de declanşare a unei reacţii de respingere (grefă autologă).

Tag-uri: trahee | medicina | sanatate

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI