Prima pagină D:News

Aspirina tine cancerul departe

Redactia Descopera.ro | 12.07.2010 | ● Vizualizări: 259
Aspirina tine cancerul departe     aspirina, cancer, terapie + zoom
Galerie foto (1)

Mici doze zilnice de aspirina (75mg) reduc in mod semnificativ riscul de cancer, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Oxford University.

Publicat astazi in prestigioasa revista britanica The Lancet, studiul a fost realizat pe un esantion de 25.570 pacienti, majoritatea britanici. Tratamentul acestora cu aspirina a durat intre 4 si 8 ani, iar la jumatate dintre pacienti (atat barbati, cat si femei) s-au constatat efectele de protectie impotriva tumorilor, pe o perioada de 20 de ani.

In medie - se arata in studiul condis de Peter Rothwell - reducerea riscului de moarte provocata de un cancer a fost de 20%: mai precis, la tumorile la intestin de 40%, la cele la plamani de 30%, la tumorile la prostata de 10%, iar la cele la esofag de 60%. Reducerea riscului in ceea cer priveste cazurile de cancer la pancreas, stomac si creier a fost insa dificil de cuantificat din cauza numarului limitat de decese.

"Aceste rezultate nu inseamna ca toti adultii ar trebui sa inceapa imediat sa ia aspirina, dar demonstreaza cu certitudine noi beneficii ale tratamentului cu ea, care inainte nu fusesera detectate", a explicat Rothwell. Cercetatorul a urmat el insusi patru ani de terapie cu aspirina.

Sursa: La Stampa

Tag-uri: aspirina | cancer | terapie