Home » Cultură » O aspirina si o cafea, va rog!

O aspirina si o cafea, va rog!

Publicat: 12.02.2007
Chiar daca, gratie calitatilor usor psihedelice ale cafelei, inceputurile arabe ale acesteia stau sub zodia misticii, in paralel licoarea a fost considerata de catre medici un extraordinar panaceu.

Astfel, deja in secolul IX d.Hr., medicul Rhazes includea bunchum (bautura pe baza de cafea) intre medicamentele cele mai eficiente pentru o sumedenie de boli, iar doua secole mai tarziu Avicenna detalia: „Fortifica membrele, curata pielea, regleaza deficitul sau surplusul de apa din organism.“ In 1450, este citat cazul seicului Gemalledin din Aden, care, suferind de o maladie incurabila, s-a vindecat miraculos dupa o cura cu cafea.

Astazi, medicina atesta o serie de conexiuni ale cafelei cu tratamentul diferitelor boli, alcaloidul sau de baza – cafeina – fiind un excelent stimulator al sistemului nervos central, un tonifiant al inimii si al sistemului respirator (cu efecte pozitive probate in tratarea astmului), un eficient diuretic, un factor de reglare a metabolismului, a functionarii ficatului si rinichilor, precum si un inamic declarat al oboselii si al starilor de stres. O aspirina si o cafea, va rog!

Sex in jurul ibricului
Dincolo de faptul ca ajuta la bunul mers al sexualitatii prin amorsarea simplei invitatii „Hai la mine, sa bem o cafea!“, licoarea amaruie, consumata cu moderatie, imbunatateste ritmul cardiac si ajuta la irigarea eficienta cu sange a penisului, fapt care face ca invitatia mentionata sa nu ramana o vorba lipsita de continut acuplational. Oricum, sondajele releva ca sexul este asociat, intr-un fel sau altul, cu cafeaua in peste 80% dintre contextele amoroase, un scor aproape dublu fata de cel obtinut de alcool (considerat, in replica, un soi de „moartea pasiunii“).

De asemenea, un studiu statistic realizat la Londra de Archives of General Medicine arata ca bautorii de cafea fac de 1,3 ori mai mult sex decat nebautorii, rata fiind si mai mare (1,5) in cazul bautoarelor de cafea vs. nebautoare. De retinut ca, mai nou, s-au lansat si prezervativele cu aroma de cafea, ceea ce creeaza toate premisele pentru o sinergie a celor doua activitati mentionate.

foto: Hepta, Mediafax

FACTS



Coffee Medley. Top 5 muzica

1. Johann Sebastian Bach – Die Kaffee Kantate (compusa in 1732, contine aria Ce dulce-i gustul cafelei! Mai dulce decat o mie de saruturi…)
2. Red Hot Chili Peppers – Coffee Shop,1996
3. The Cranberries – Wake Up and Smell the Coffee, 2001
4. Henry Rollins – Black Coffee Blues, 1997
5. Carly Simon – Clouds in My Coffee, 1995

Coffee movies. Top film

1. Coffee and Cigarettes, 2003, regia: Jim Jarmusch, cu Roberto Benigni
2. Un cartus de Kent si un pachet de cafea, 2004, regia: Cristi Puiu (Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin), cu Victor Rebengiuc
3. O Lucky Man/Coffee Man, 1973, regia: Lindsay Anderson, cu Malcolm McDowell
4. Coffee, 1999, regia: David Tamagi, cu Jody Thompson
5. Café con aroma de mujer, 1994, regia: Pepe Sanchez, cu Guy Ecker
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase