Prima pagină D:News

Noi dovezi ale lacurilor uriase care acopereau Sahara preistorica ies la iveala

Redactia Descopera.ro | 12.07.2010 | ● Vizualizări: 446
Noi dovezi ale lacurilor uriase care acopereau Sahara preistorica ies la iveala     lac, preistorie, sahara, nil, migratie, pleistocen, desert + zoom
Galerie foto (2)

Albia unui lac stravechi, ce se intindea pe o lungime de 350 de kiloemtri, a fost descoperita sub nisipurile desertului Sahara, in vestul Egiptului. Geologul american Ted maxwell, de la Institutul Smithsonian, a identificat ramasitele ingropate ale lacului preistoric folosind o tehnologie ultraperformanta, oferita de radarele NASA folosite in anul 2000 pe naveta Spatiala Enndeavour.

Lacul a fost identificat in regiunea Tushka si, din cate se pare, acesta fusese format de apele Nilului. Specialistii sunt de parere ca lacul s-a format in urma cu 250.000 de ani - perioada in care, datorita climei mult mai umede decat in prezent, actualul desert Sahara era, in fapt, o uriasa intindere mlastinoasa, acoperita de vegetatie bogata si de numeroase lacuri. In perioada sa de maxima extindere, lacul acoperea o suprafata de 68.200 de kiloemtri patrati, si a secat in urma cu aproximativ 80.000 de ani.Oamenii de stiinta si-au putut explica astfel prezenta fosilelor preistorice de pesti, la circa 400 de kilometri vest de Nil, precum si urmele unor stravechi asezari umane datand din Pleistocen. Albia lacului a fost identificata la 190 de metri sub nivelul actual al marii, iar datele topografice indica prezenta unor albii asemanatoare si in Ciad, Sudan si Libia. Descoperirea lor, in viziunea oamenilor de stiinta, ar putea reprezenta un pas important in descifrarea misterului uriasei migratii a oamenilor din Africa inspre Asia si Europa care a survenit in urma cu circa 60.000 - 80.000 de ani.

Sursa: Dailygalaxy