Prima pagină D:News

Pot zgarie-norii sa previna formarea tornadelor?

Redactia Descopera.ro | 12.08.2010 | ● Vizualizări: 322
Pot zgarie-norii sa previna formarea tornadelor?     zgarie-nori, tornada, meteorologie, fenomen natural, incalzire globala + zoom
Galerie foto (1)

Dat fiind numarul tot mai mare al tornadelor care se formeaza din cauza schimbarilor climatice, inevitabil au aparut si teoriile pseudo-stiintifice care sa impiedice formarea acestora. Una dintre aceste ipoteze, care a prins foarte bine la publicul de peste ocean, este cea care sustine ca zgarie-norii impiedica formarea tornadelor, acesta fiind si motivul pentru care ele se formeaza, cu precadere, in camp deschis. Cat de reala este o asemenea afirmatie ne explica Gary Conte, meteorolog din cadrul Serviciului National de Meteorologie din New York.

"Este adevarat ca tornadele se formeaza, in special, in camp deschis, asa cum este celebra Vale a Tornadelor, suprafata cuprinsa intre Texas si Dakota de Sud, si intre Kansas si Muntii Stancosi, o zona in care se inregistreaza sute de astfel de fenomene meteorologice in fiecare an. Dar este doar o intamplare ca orasele in care predomina zgarie-norii au fost, relativ, ferite de tornade. Nu este nevoie decat de cunoasterea unor notiuni elementare din meteorologie ca sa stii ca o tornada se formeaza, spre exemplu, la sute de metri deasupra celui mai inalte cladiri cunoscute. Zgarii-norii nu vor preveni apropierea tornadelor de pamant. Cel mai probabil, ei vor strica forma acestora si atata tot. Este hilar sa iti imaginezi ca ei ar putea reduce numarul acestor fenomene meteo...", afirma John Staton.

Aceleasi specialist declara ca motivul pentru care un numar urias de tornade se inregistreaza in Valea Tornadelor este legat de ciocnirea curentilor de aer reci care vin din nord, dinspre Canada, si cei de aer cald care se deplaseaza dinspre Golful Mexic.

Sursa: PopScience