Prima pagină D:News

Sonda spatiala Voyager 1 a ajuns la marginea Sistemului Solar

Redactia Descopera.ro | 12.15.2010 | ● Vizualizări: 715
Nava Voyager 1 a ajuns la marginea Sistemului Solar      no tags + zoom
Galerie foto (1)

Lansata in anul 1977, sonda spatiala Voyager 1, impreuna cu sora ei geamana, Voyager 2, a ajuns la ceea ce pare marginea Sistemului Solar. Inca din anul 2004, Voyager 1 a explorat o regiune a spatiului in care particule din atmosfera Soarelui sunt aruncate cu o viteza de 1,6 milioane de kilometri pe ora in gazul dintre stelele aflate in acest punct.

Specialistii NASA au anuntat ca un studiu recent a demonstrat ca viteza vanturilor solare s-a redus pana aproape de zero in zona in care se afla nava Voyager 1, ceea ce inseamna ca aceasta a atins asa numita zona de heliopauza - marginea Sistemului Solar. Se estimeaza ca in maxim 4 ani, nava va parasi complet sistemul nostru solar si va patrunde in cel interstelar.

Rezultatele cercetarilor vor fi prezentate curand in cadrul Uniunii Americane de Geofizica de la San Francisco. Voyager 1 si Voyager 2 au fost lansate in anul 1977, in directii diferite, Voyager 1 fiind orientata catre nord, in timp Voyager 2 s-a indreptat catre sudul Sistemului Solar.

Sursa:Phenomenica