Cele mai importante descoperiri stiintifice 2000-2010

20 12. 2010, 13:44

Inventata de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea din California, SUA, masina cuantica este formata dintr-o paleta microscopica de metal care se misca intr-un ritm cuantic, cu alte cuvinte se comporta intr-un mod care nu da seama de legile lumii macro ale fizicii clasice. De exemplu, dispozitivul se poate situa in doua stari in acelasi timp. La nivel practic, aceasta descoperire va avea numeroase aplicatii in ceea ce priveste dispozitivele pe baza de lumina, energie si miscare.

In ceea ce priveste cele mai importante realizari stiintifice din ultimii 10 ani, editorii Science au propus pe primul loc cercetarile cu privire la natura Universului, care au revolutionat cosmogonia: oamenii de stiinta au stabilit cu exactitate compozitia Universului: 4% materie obisnuita, 23 % materie intunecata si 73 % energie intunecata.

In topul Science, urmeaza metamaterialele: sintetizand materiale cu proprietati optice neconventionale, fizicienii au descoperit noi moduri in care pot manipula lumina - astfel ca, la nivel teoretic, cel putin, astazi se poate crea un dispozitiv de camuflaj perfect invizibil, precum faimoasa mantie a lui Harry Potter sau costumul extraterestrului vanator Predator.

Alt domeniu in care stiinta a excelat in ultimii 10 ani este astronomia: 502 exoplanete noi au fost descoperite intre 2000 si 2010, multe dintre acestea avand caracteristici asemanatoare cu cele ale Pamantului. De asemenea, misiunile spatiale care s-au desfasurat pe Marte, in ultimii 10 ani, au confirmat una dintre cele mai ademenitoare teorii stiintifice privind Planeta Rosie: astazi, pe baza probelor stranse de NASA si ESA putem afirma cu siguranta ca Marte a avut apa lichida, cel putin in trecutul indepartat.

Nu in ultimul rand, oamenii de stiinta au constatat ca cele mai multe predictii negative pe care le-au facut cu privire la schimbarea climei si incalzirea globala, s-au adeverit - mai spun editorii Science. Ramai pe DESCOPERA.ro pentru a afla, saptamana viitoare, topul 10 al celor mai importante descoperiri stiintifice si inventii ale anului 2010.

CITESTE AICI Cele mai importante descoperiri stiintifice din 2009!