Prima pagină D:News

INCREDIBIL! A fost confirmata existenta unei noi specii de oameni

Redactia Descopera.ro | 12.23.2010 | ● Vizualizări: 903
INCREDIBIL! A fost confirmata existenta unei noi specii de oameni     hominid, femeia x, denisova, altai, neanderthal, oameni primitivi, stramosi + zoom
Galerie foto (4)

O specie noua si misterioasa de oameni, care au trait impreuna cu stramosii nostri, in urma cu 30.000 de ani, a fost descoperita de cercetatori. Numiti Denisovani, acestia au fost identificati pe baza probelor de ADN extrase dintr-un os de deget si un dinte, descoperite intr-o pestera din Siberia. Denisovanii au trait in timpul ultimei glaciatiuni, atunci cand stramosii nostri directi – homo sapiens sapiens –, dar si oamenii de Neanderthal dezvoltau deja unelte sofisticate de piatra si bijuterii.

Ramasitele apartin unei fetite care a fost numita de cercetatori Femeia-X. Testele facute pana acum sugerau ca aceasta face parte dintr-o specie total necunoscuta de hominizi, iar analiza ADN a confirmat aceasta teorie. Conform analizei, fetita avea intre 5 si 7 ani, in momentul mortii. Osul si dintele au fost descoperite in pestera Denisova din Muntii Altai, situati in sudul Siberiei, in 2008. Dupa doi ani de cercetari intense, oamenii de stiinta concluzioneaza ca avem de-a face cu o specie cu totul diferita: Denisovanii nu se asemanau nici cu Neanderthalienii, nici cu oamenii - desi aveau mers biped. Cele doua ramasite ale fetitei sugereaza, mai degraba, o apropiere de Homo erectus - specie care a disparut in urma cu 1 milion de ani.

Profesorul Chris Stringer la Muzeul National de Istorie din Londra subliniaza importanta acestei descoperiri - in momentul in care stamosii nostri directi, homo sapiens sapiens, au parasit Africa, mai existau inca cel putin 3 specii de oameni: neandethalienii, hobitii din insula Flores si acesti misteriosi denisovanieni.

Analizand ADN-ul locuitorilor din Melanesia, cercetatorii de la Universitatea California, Santa Cruz, SUA, au descoperit ca acesta prezinta urme de Denisovani, ceea ce inseamna ca misterioasa specie s-a raspandit de-a lungul Asiei, imperechindu-se cu oamenii. Unul dintre cercetatorii implicati in studiu, Richard Green crede ca un grup de hominizi a parasit Africa cu 400.000 de ani in urma, adica mult mai devreme decat se credea pana acum. Acest grup s-a impartit in doua: unii s-au raspandit in Europa si au evoluat in Neanderthalieni, altii au mers departe in est, ajungand in Asia si evoluand in Denisovani.

De abia cu 70.000 de ani in urma, a avut loc ultimul mare val al migratiei: atunci, din Africa au plecat stramosii nostri directi, homo sapiens, care i-au intalnit pe oamenii de Neandethal in Europa si s-au imperecheat cu ei. Astfel se explica cum in codul genetic al tuturor oamenilor non-africani care traiesc astazi se gasesc urme ale ADN-ului neandethalienilor. De asemenea, mai tarziu, aproximativ cu 50.000 de ani in urma, un grup de oameni a ajuns in Asia si a intrat in contact cu Denisovanii, secvente ale ADN-ului acestora pastrandu-se pana astazi, in proportie de 4 pana la 6%, in oamenii care traiesc in Noua Guinee. Pe de alta parte, ramane inca un mister pentru oamenii de stiinta de ce genele denisovanienilor se regasesc astazi doar in randul populatiilor din Melanesia.