Prima pagină D:News

Sporturile de iarna – un pericol pentru cocosii de munte

Redactia Descopera.ro | 01.13.2011 | ● Vizualizări: 130
Sporturile de iarna – un pericol pentru cocosii de munte      sport, cocos de munte, pasare, populatie, declin, iarna + zoom
Galerie foto (1)

Pe masura ce muntii sunt luati cu asalt, iarna, de schiori si alti pasionati ai sporturilor pe zapada, populatiile de cocosi de munte din Europa Centrala sufera un declin tot mai accentuat.

Monitorizand populatiile de cocosi de munte din Elvetia si Germania, specialistii Institutului Ornitologic din Elvetia au constatat ca, in preajma statiunilor montane, efectivele lor s-au redus drastic in ultimele decenii.

Analiza a 1.130 de mostre de excremente ale pasarilor a aratat o crestere marcata a nivelul hormonilor de stres, crestere pusa de ornitologi pe seama influentei negative a civilizatiei umane asupra habitatului si modului de viata al pasarilor.

Dupa opinia cercetatorilor, cocosii de munte sunt, in mod special, afectati de fenomenul proliferarii sporturilor de iarna, deoarece, in acesta perioada a anului, harna este rara, iar ei sunt nevoiti sa se multumeasca doar cu ace de conifere - o hrana greu digerabila si putin nutritiva, care le furnizeaza prea putina energie.

Ca urmare, pasarile fac fata cu greu unor activitati consumatoare de energie si stresante - de pilda, sa fuga din fata oamenilor, care le apar cocosilor de munte ca niste pradatori.

Pentru ei, ca pentru toate pasarile sedentare din Europa continentala, iarna este o perioada deosebit de dificila, critica pentru supravietuire, iar impactul negativ al prezentei umane in zona se adauga la stresul pe care trebuie sa-l infrunte cocosii de munte in acest anotimp.

Sursa: Science Daily