Prima pagină D:News

Progresele obezitatii: de la oameni – la cai

Redactia Descopera.ro | 01.19.2011 | ● Vizualizări: 145
Progresele obezitatii: de la oameni – la cai     obezitate, cal, supraponderal, greutate, veterinar + zoom
Galerie foto (1)

Printre caii utilizati in Anglia pentru calaria de agrement, o cincime sunt supraponderali sau de-a dreptul obezi, arata un studiu realizat la Facultatea de Medicina Veterinara a Universitatii din Nottingham.

Caii folositi pentru tractiune, pentru competitii ori chiar cei utilizati pentru lectii de echitatie au putine sanse sa se ingrase excesiv, deoarece depun un efort fizic indeajuns de mare si au, in general, un regim alimentar bine controlat, de catre personal specializat in ingrijirea lor.

Cu totul altfel stau lucrurile in cazul cailor tinuti pentru agrement de catre familii si folositi, cand si cand, pentru o plimbare: acesti cai risca serios sa devina obezi.

Analizand 160 de chestionare la care au raspuns proprietarii unor astfel de cai, specialistii de la Universitatea din Nottingham au estimat ca 20% dintre animale sufera de un exces ponderal.

Pentru a verifica acuratetea evaluarilor facute de proprietari, au fost examinati, 15 cai, alesi la intamplare; s-a constatat ca, in multe cazuri, stapanii subestimasera problema, astfel incat proportia cailor supraponderali sau obezi era, in realitate, de peste 50%.

Concluziile au confirmat rezultatele unui studiu realizat anterior, in Scotia, care aratau o crestere a numarului cazurilor de obezitate la caii de agrement.

Excesul de greutate predispune animalele la aparitia unor boli, precum artrita, laminita (o maladie a piciorului) si sindromul metabolic ecvin.

Sursa: EurekAlert