Prima pagină D:News

Copiii chinezi, obligaţi să ia lecţii de etichetă

Redactia Descopera.ro | 01.24.2011 | ● Vizualizări: 84
Copiii chinezi, obligaţi să ia lecţii de etichetă     china, politete, cursuri, scuipat, beijing + zoom
Galerie foto (1)

Conducătorii chinezi, îngrijoraţi de lipsa de politeţe a cetăţenilor, au hotărât ca toţi copiii aflaţi în ciclul primar să urmeze cursuri de politeţe.

Profesorii vor instrui copiii din clasele primare să fie cuviincioşi, să-i respecte pe cei în vârstă şi să ştie cum să se compoarte la masă.

În ciclul gimnazial, elevii vor fi învăţaţi cum să poarte o discuţie politicoasă, să fie curtenitori cu străinii, să se îmbrace decent şi să respecte regulile de etichetă în conversaţiile la telefon, prin email, SMS sau alte forme de corespondenţă,

Cursurile vor continua şi la liceu, unde lecţiile vor cuprinde informaţii despre îngrijirea personală şi despre statul ordonat la coadă.

Cetăţenii chinezi sunt cunoscuţi pentru practici precum scuipatul pe stradă, săritul rândului la cozi şi aruncatul gunoiului pe stradă. De altfel, nu este prima dată când conducătorii statului comunist au luat măsuri pentru educarea populaţiei: înaintea Olimpiadei de la Beijing, din 2008, autorităţile locale, temandu-se ca locuitorii capitalei vor crea o imagine negativă oraşului, au lansat o serie de iniţiative pentru creşterea spiritului civic. Atunci au fost proclamate diferite zile, precum "Ziua în care nu se scuipă pe jos", "Ziua statului la coadă" şi "Ziua în care se oferă scaunul în mijloacele de transport".

Pentru a-i convinge pe chinezi să nu mai scuipe, oficialii medicali din Beijing chiar au lansat sloganul "Scuipatul ucide mai mulţi oameni decât o bombă atomică", explicând că acest obicei neplăcut duce la răspândirea multor boli respiratorii.

În ciuda campaniilor din 2008, scuipatul pe stradă rămâne la fel de răspândit, atat în Beijing, cât şi în celelalte oraşe chineze.
Sursa: AFP

Tag-uri: china | politete | cursuri | scuipat | beijing