Prima pagină D:News

Introducere in alchimie

Redactia Descopera.ro | 01.24.2011 | ● Vizualizări: 550
Introducere in alchimie     alchimie, Calea Victoriei, curs + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita, din 29 ianuarie, la un atelier de Introducere in Alchimie, unde veti afla cine erau alchimistii si ce legatura exista intre filosofie, religie si stiinta lor atat de misterioasa.

Se spune ca alchimia nu are ce sa ofere filosofiei, se crede ca alchimia nu apartine decat unei faze evolutive a chimiei moderne, se banuieste ca alchimia nu poate iesi din conditionarea stramta a cercetarii imaginarului. "Se spune…se crede…se banuieste…" sunt sintagme care trebuie depasite, evitand astfel prejudecatile, superstitia si ignoranta.

Cursul isi propune sa redea unei analize pertinente motivatiile afinitatilor si temerilor legate de alchimie. In acelasi timp, e un prilej de a pune la incercare discernamantul alegerii unei bibliografii autentice si de prima mana. Cursul se bazeaza pe o abordare moderna, aflata in stransa legatura cu filosofia imaginarului.

In alchimie, simbologia ajunge sa capete o importanta majora, impunand un stil obscur al scriiturii. Tratatele par sa ascunda mistere a caror divulgare presupune pericole insemnate. Vocabularul devine din ce in ce mai ermetic, iar iconografia codifica fapte si stari in aceeasi masura greu descifrabile. Cat de reale sunt aceste lucruri, ramane sa aflati in cele cinci intalniri.

1. Originile alchimiei. Alchimisti faimosi, vietile si cartile lor. Invitatie la o scurta calatorie de-a lungul unor destine exceptionale. Alchimisti de curte si alchimisti ratacitori.

2. Legaturile alchimiei cu filosofia, cu religia si psihanaliza. (Daca prin ultimele trei intelegem philosophia perennis, religio hermetica si sistemul de gandire al lui C.G. Jung).

3. Simbolurile si imaginile alchimice - descifrarea imagisticii Marii Opere. Ce inseamna, de fapt, obscurele cuvinte: nigredo, albedo, rubedo, athanor, crysopeea, argyropeea & alii. Structura unui tratat alchimic.

4. Alchimia si arta. Discutie despre cateva opere picturale si muzicale in care se regasesc elemente alchimice.

5. Alchimia si investigarea abisului. Misterul alchimiei.

Lector: Mario Barangea
Data incepere: 29 ianuarie 2011, ora curs: 11.00
Numar ateliere: 5, frecventa: saptamanal
Cost: 150 lei, cost studenti: 120 lei
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei, intrarea Pristolului 3
Inscriere la contact@victoriei.ro