Prima pagină D:News

Ce limbă vorbesc câinii de prerie ?

01.25.2011 | ● Vizualizări: 480
Ce limba vorbesc cainii de preerie ?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Pe baza unor studii recente, specialiştii au descoperit că această specie de rozătoare, întâlnită doar în preriile nord-americane, se foloseşte de un limbaj deosebit de complex, unic în întreagă lume animală.

Câinii de prerie (Cynomys sp.) au fost denumiţi impropriu"câini" de către primii colonişti americani, deoarece acesterozătoare fac parte din aceeaşi familie ca şi veveriţele şipopândăii, cu care se aseamănă în multe aspecte.

Limbajul lor este specializat într-o singură direcţie - aceea dea lansa strigăte de alarmă la apropierea duşmanilor naturali sau aoamenilor. Astfel, aceste rozătoare, care trăiesc în galeriicomplicate săpate sub pământ, au câte un ţipăt de alarmă specificpentru fiecare duşman observat - omul, vulpea, coiotul, lupul,şarpele, uliul cu coadă roşie sau acvila de munte.

"Câinii de prerie latră, ţipă, scheaună, strigă, se vaită, toateaceste tipuri de sunete reprezentând o formă foarte sofisticată decomunicare. De fapt, am reuşit să alcătuiesc chiar un vocabular allor, compus din peste 100 de sunete diferite. Rozătoarele suntcapabile să-şi transmită, pe această cale, informaţii incredibile,de genul detaliilor referitoare la prădători, precum talia,culoarea, numărul acestora, sau viteza cu care se apropie decolonia lor. Am descoperit, cu surprindere, că au strigăte diferiteatunci când văd că se apropie un om înalt, îmbrăcat în pantalonialbaştri, comparativ cu situaţia în care observă un bărbat scund,echipat cu un tricou galben", declară profesorul Con Slobodchikoffdin cadrul Northern Arizona University, un reputat specialist carea studiat câinii de prerie timp de peste 30 ani.Sursa: DailyMail