Prima pagină D:News

Obezitatea, provocată şi de temperaturile mari din case

01.26.2011 | ● Vizualizări: 2559
Obezitatea, provocată şi de temperaturile mari din case     obezitate, temperatura, greutate, sanatate + zoom
Galerie foto (1)

Creşterea temperaturii medii din spaţiile închise în timpul iernii ar putea fi un factor ce a contribuit la creşterea ratei obezităţii în ţările dezvoltate, susţine un studiu publicat astăzi în Obesity Reviews.

Reducerea expunerii la frig are două efecte ce pot dăunacapacităţii de a menţine o greutate sănătoasă: pe de o partediminuează nevoia corpului de a consuma energie pentru a se menţinecald, iar de pe de altă parte atenuează din acest motiv capacitateacorpului de a produce căldură.

Studiul citează date care arată că temperatura medieînregistrată iarna în case şi în alte spaţii închise a crescut de-alungul timpului în SUA, Marea Britanie şi în alte ţări dezvoltate.Aşteptările crescute de confort termic conduc la o expunere redusăla frig în sezonul rece şi la expunerea la temperaturi confortabilepentru mai mult timp.

Cercetătorii au descoperit că ţesutul adipos brun (grăsimebrună), care poate consuma energie pentru a genera căldură,constituie o parte mai mică din totalitatea ţesutului adipos alunei persoane, în dauna "grăsimii albe", care nu are capacitatea dea consuma energie pentru căldură. Pe termen lung, expunereadiminuată la temperaturi scăzute duce la o reducere a ponderiiţesutului adipos brun, lucru ce afectează greutatea şiobezitatea."Cercetările asupra factorilor de mediu ce influenţeazăobezitatea, în dauna celor genetici, s-au concentrat asupra dieteişi a activităţii fizice, ce sunt în mod cert principalele elementede mediu care afectează rata obezităţii. Totuşi, este posibil caalţi factori de mediu, precum temperaturile la care oamenii suntexpuşi iarna, să contribuie la creşterea ratei obezităţii. Aceastăcercetare ar trebui să conducă la noi strategii publice pentrucombaterea acestei epidemii", a declarat Dr. Fiona Johnson, membrual departamentului de Epidemiologie şi Sănătate Publică al UCL,universitatea care a condus acest studiu.

Marcella Ucci, co-autor al studiului, a adăugat: "Rezultateleacestei cercetări indică faptul că reducerea temperaturii dinspaţiile închise pe timp de iarnă ar putea contribui atât lascăderea ratei obezităţii, cât şi la diminuarea emisiilor decarbon".
Sursa: EurekAlert