Home » D:News » Obezitatea, provocată şi de temperaturile mari din case

Obezitatea, provocată şi de temperaturile mari din case

Obezitatea, provocată şi de temperaturile mari din case
Publicat: 26.01.2011
Creşterea temperaturii medii din spaţiile închise în timpul iernii ar putea fi un factor ce a contribuit la creşterea ratei obezităţii în ţările dezvoltate, susţine un studiu publicat astăzi în Obesity Reviews.

Reducerea expunerii la frig are două efecte ce pot dăuna
capacităţii de a menţine o greutate sănătoasă: pe de o parte
diminuează nevoia corpului de a consuma energie pentru a se menţine
cald, iar de pe de altă parte atenuează din acest motiv capacitatea
corpului de a produce căldură.

Studiul citează date care arată că temperatura medie
înregistrată iarna în case şi în alte spaţii închise a crescut de-a
lungul timpului în SUA, Marea Britanie şi în alte ţări dezvoltate.
Aşteptările crescute de confort termic conduc la o expunere redusă
la frig în sezonul rece şi la expunerea la temperaturi confortabile
pentru mai mult timp.

Cercetătorii au descoperit că ţesutul adipos brun (grăsime
brună), care poate consuma energie pentru a genera căldură,
constituie o parte mai mică din totalitatea ţesutului adipos al
unei persoane, în dauna „grăsimii albe”, care nu are capacitatea de
a consuma energie pentru căldură. Pe termen lung, expunerea
diminuată la temperaturi scăzute duce la o reducere a ponderii
ţesutului adipos brun, lucru ce afectează greutatea şi
obezitatea.

„Cercetările asupra factorilor de mediu ce influenţează
obezitatea, în dauna celor genetici, s-au concentrat asupra dietei
şi a activităţii fizice, ce sunt în mod cert principalele elemente
de mediu care afectează rata obezităţii. Totuşi, este posibil ca
alţi factori de mediu, precum temperaturile la care oamenii sunt
expuşi iarna, să contribuie la creşterea ratei obezităţii. Această
cercetare ar trebui să conducă la noi strategii publice pentru
combaterea acestei epidemii”, a declarat Dr. Fiona Johnson, membru
al departamentului de Epidemiologie şi Sănătate Publică al UCL,
universitatea care a condus acest studiu.

Marcella Ucci, co-autor al studiului, a adăugat: „Rezultatele
acestei cercetări indică faptul că reducerea temperaturii din
spaţiile închise pe timp de iarnă ar putea contribui atât la
scăderea ratei obezităţii, cât şi la diminuarea emisiilor de
carbon”.
Sursa: EurekAlert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase