Prima pagină D:News

„WikiLeaks: războaie, minciuni şi casete video” - în exclusivitate pe Discovery Channel

Redactia Descopera.ro | 02.08.2011 | ● Vizualizări: 879
„WikiLeaks: războaie, minciuni şi casete video” - în exclusivitate pe Discovery Channel     WikiLeaks, secret, internet, website, organizaţie, documentar, film, Discovery Channel + zoom
Galerie foto (2)

Află ce se ascunde în spatele celebrei organizaţii şi al lui Julian Assange, printr-o incursiune în lumea WikiLeaks, prezentând modul în care revelaţiile sale au ajuns în centrul atenţiei.

Discovery Channel prezintă, în exclusivitate, premiera documentarului WikiLeaks: Războaie, minciuni şi casete video, film ce investighează website-ul care a dat naştere uneia dintre cele mai aprinse controverse din ultimul deceniu - controversă care este încă departe de a se fi încheiat.

Premiera WikiLeaks : Războaie, minciuni şi casete video va fi difuzată duminică, 13 februarie, de la ora 22.00, în varianta fără subtitrare, urmând ca duminică, 27 februarie, de la aceeaşi oră, programul să fie redifuzat cu subtitrare în limba română.

WikiLeaks este o organizaţie internaţională non-profit, care publică mesaje private, secrete şi clasate, provenite din surse anonime şi scurgeri de informaţii. La sfârşitul anului 2010, website-ul a stârnit controverse publicând sute de mii de documente clasate, din zona diplomatică şi militară a SUA.

De la înfiinţarea site-ului şi până la actualele acuzaţii de conspiraţie, acest documentar detaliat urmăreşte cronologic povestea lui Julian Assange, charismaticul fondator al website-ului, devenit mai nou "Inamicul numărul 1" al Pentagonului. Assange acordă interviuri în exclusivitate în acest film, discutând despre motivele care au stat la baza înfiinţării organizaţiei WikiLeaks şi despre impactul acesteia la nivel mondial.

În regia a doi reporteri de investigaţie premiaţi, Paul Moreira (dreapta în fotografie) şi Luc Hermann, filmul este realizat la Londra, Washington, Reykjavik şi Paris, unde au avut loc întâlniri cu jurnalişti şi hackeri ai WikiLeaks, care luptă pentru transparenţă şi pun sub semnul întrebării regulile atotcuprinzătoare ale secretului militar.

"Realizarea acestui film a fost un proces extrem de complex pentru Paul şi pentru mine, la cel mai elementar nivel, în ceea ce priveşte apropierea noastră de Julian Assange şi echipa lui," comentează Luc Hermann. "Am fost nevoiţi să mergem de două ori la Londra fără o cameră de filmat, doar ca să îi convingem să stea de vorbă cu noi şi să accepte să înregistrăm discuţiile. Erau supuşi unor presiuni uriaşe şi, după ce am constatat ce impact au avut activităţile lor în ultimele luni, este evident acum de ce au fost atât de prudenţi faţă de noi şi de documentarul pe care am vrut să îl realizăm."

De asemenea, filmul include un interviu cu fostul "Nr. 2" şi purtător de cuvânt al echipei WikiLeaks, Daniel Domscheit-Berg, înainte ca acesta să îşi deschidă propriul website de senzaţie şi să publice un roman despre « perioada de timp petrecută alături de cel mai periculos website din lume ». Daniel este acum un "dizident", după ce şi-a dat demisia din companie. El susţine că organizaţia este centrată excesiv pe figura lui Julian Assange şi că accentul a fost pus pe graba de a da publicităţii ştiri de senzaţie, în loc să se axeze pe construirea companiei într-un ritm constant.

WikiLeaks: Războaie, minciuni şi casete video este un documentar regizat de Paul Moreira şi Luc Hermann, Premières Lignes (2011) şi este distribuit de Zodiak Rights, Paris.