Prima pagină D:News

Cabaret, teatru, cinema în vechiul Bucureşti

Redactia Descopera.ro | 02.15.2011 | ● Vizualizări: 102
Cabaret, teatru, cinema în vechiul Bucureşti      fundatia calea victoriei, cabaret, teatru, cinema, Bucureşti, divertisment + zoom
Galerie foto (1)

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment despre istoria Bucureştiului: „Cabaret, teatru, cinema în vechiul Bucureşti”, în data de 24 februarie 2011. „Poveştile” vechilor localuri de divertisment bucureştene vor fi relatate de istoricul Adrian Majuru.

Bucureştiul de azi a pierdut cultura veritabilă a cabaretului de calitate, a teatrului de varieteu "moşit" de numeroasele grădini de vară, vechi de o sută de ani deja în anii interbelicului.

Divertismentul s-a furişat, după 1947, în sălile de teatru, uşor de manevrat ideologic; apoi a venit cinematograful, adevărat mijloc de re-formatare ideologico-culturală a noilor generaţii de după 1950.

Este vorba de controlul absolut şi cenzurat al filmelor şi spectacolelor, care s-au derulat timp de 50 de ani, în opoziţie cu libertatea de expresie şi de marketing a divertismentului, foarte apreciată de impresarii noştri interbelici şi antebelici.

Veţi călători, cu ajutorul unor întâmplări foarte vechi, însă deloc uitate, prin dispărutele cabarete, teatre de varieteu sau grădini de vară, cu obiceiurile şi istoriile lor.

Lector: Adrian Majuru

Data: 24 Februarie 2011

Ora: 18:30

Cost: 30 ron; cost studenti: 25 ron

Locatie: Fundatie

Atenţie!

Începând cu data de 14 februarie, sediul Fundaţiei Calea Victoriei se mută mai aproape de centru, în Strada Caimatei nr. 20, etaj 3, lânga Piaţa Rosetti.

Din 15 februarie, toate cursurile se vor derula la noul sediu.

Clădirea care va adăposti noul sediu - "Imobilul Clara Iancu" - este una dintre primele clădiri moderniste din Bucureştiul interbelic. Arhitectul acestui edificiu a fost Marcel Iancu, liderul mişcării moderniste în arhitectura românească, pictor, eseist şi iniţiator al dadaismului împreună cu prietenul său, Tristan Tzara.

Spaţiul de la etajul 3, unde va funcţiona Fundaţia Calea Victoriei, a fost chiar atelierul de lucru al arhitectului.