Prima pagină D:News

A fost creat „super-orezul” viitorului

02.20.2011 | ● Vizualizări: 148
A fost creat „super-orezul” viitorului     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii niponi au reuşit să creeze un nou tip de orez care are gustul orezului alb, precum şi calităţile nutritive ale orezului nedecorticat, mai cunoscut sub denumirea de orez brun. Orezul brun este considerat mai sănătos datorită faptului că lipsa procesării îi menţine conţinutul bogat în fibre, vitamine şi minerale.

Surprizele venite din partea noului soi de orez nu se oprescaici, creatorii săi susţinănd că acesta este foarte bun pentrufuncţionarea optimă a inimii, protejând arterele de temutaateroscleroză.

De fapt, orezul brun şi cel alb provin de la aceeaşi plantă,orezul alb nefiind altceva decât orez brun supus proceselor dedecorticare, în care mai multe straturi de la suprafaţa bobuluisunt îndepărtate în mod mecanic. Din nefericire, odată cu acestproces sunt îndepărtate şi anumite substanţe utile conţinute înstratul superficial de la suprafaţa bobului, substanţe responsabilede beneficiile aduse sistemului circulator.

Substanţele respective au fost cercetate de Satoru Eguchi,specialist în studiul afecţiunilor cardiace, de la Facultatea deMedicină a Temple University, SUA; cercetările lui s-au concentratasupra unui hormon denumit angiotensina II, care joacă un rol înîngroşarea pereţilor arteriali. Experimentele au arătat căsubstanţele din stratul superficial al bobului de orez blocheazăaceastă acţiune a angiotensinei II.Pornind de la aceste date, a fost creat un nou tip de orez alb,denumit Kinme Mai, care menţine calităţile orezului brun, avândînsă gustul şi textura similare celor ale orezului alb, preferat deconsumatori..

Momentan, orezul Kinme Mai se găseşte de vânzare doar înJaponia.

Sursa: DailyMail