Prima pagină D:News

Expe Laos 2011: drumul spre casă

Redactia Descopera.ro | 02.28.2011 | ● Vizualizări: 48
Expe Laos 2011: drumul spre casă     speologie, expediţie, laos, scufundare, scafandru, galerie, sifon + zoom
Galerie foto (4)

Ultimele zile petrecute în Laos au fost pline de activităţile deja obişnuite ale exploratorilor: căutarea intrarilor în peşteri, scufundări, întinderea firelor de ghidaj prin galeriile inundate ale peşterilor, cercetarea resurgenţelor. În schimb, drumul până la Bangkok, Thailanda, de unde speologii români trebuiau să ia avionul spre casă, a fost o adevărată aventură, pe cît de palpitantă, pe atît de neplăcută.

Expediţionarilor romîni le-a fost refuzată, fără nici un fel de explicaţie, acordarea pe loc a vizei de intrare în Thailanda (visa on arrival) la punctul de trecere a frontierei Nakon Phanom, între Laos şi Thailanda.

După demersuri foarte dificile şi parcurgerea unor lungi distanţe neplanificate, după 7 ore de stres şi agitaţie, exploratorii au izbutit să obţină dreptul de intra în Thailanda printr-un alt punct de frontieră şi au reuşit să ajungă la Bangkok, pentru a prinde avionul care i-a adus înapoi acasă.

În următoarele zile, imensul material adunat, constând din date, fotografii, filme şi probe geologice şi biologice va fi sistematizat, iar rezultatele vor fi publicate, îmbogăţind considerabil cunoştinţele specialiştilor în ceea ce priveşte formaţiunile carstice din Asia de sud-est.

Detalii pe www.ro.expe-laos.com