Prima pagină D:News

Secretele moleculare ale mătăsii de păianjen

Redactia Descopera.ro | 03.03.2011 | ● Vizualizări: 370
Secretele moleculare ale mătăsii de păianjen     tehnologie, păianjen, mătase, fibră, cristalin, amorf, molecular + zoom
Galerie foto (1)

De o rezistenţă comparabilă cu cea a oţelului, deşi are o densitate mai mică decît fibra de bumbac, mătasea de păianjen e unul dintre miracolele inginereşti ale naturii. Un grup de cercetători germani a încercat să descifreze secretele acestui material mergând până la nivelul structurii sale moleculare.

Specialiştii de la Institutul de Studii Teoretice din Heidelberg, Germania, au ajuns la concluzia că extraordinarele proprietăţi mecanice ale mătăsii de păianjen se datorează alcătuirii sale din subunităţi de două tipuri: cristaline (cu atomii aranjaţi într-o structură ordonată) şi amorfe (în care atomii nu au o ordine anumită), aşezate după un anumit model.

Structura fibrei a fost mai bine înţeleasă cu ajutorul unui model computerizat, în care cercetătorii au reconstituit aşezarea subunităţilor cristaline şi amorfe; ei au descoperit că porţiunile amorfe ale fibrei determină marea elasticitate a acesteia şi contribuie la distribuirea echilibrată a forţelor carte acţionează asupra ei, în vreme ce subunităţile cristaline sunt cele care conferă rezistenţa.

Descoperirile ar putea fi utile în proiectarea unor materiale sintetice performante, care să poată rivaliza cu mătasea de păianjen în ceea ce priveşte rezistenţa şi elasticitatea.

Sursa: Science Daily