Prima pagină D:News

Oraşele viitorului vor pluti şi vor fi imune în faţa cataclismelor (FOTO)

03.03.2011 | ● Vizualizări: 340
Oraşele viitorului vor pluti şi vor fi imune în faţa cataclismelor (FOTO)     no tags + zoom
Galerie foto (5)

Asemenea celor mai multe concepte, arată ca desprinse din filmele ştiinţifico-fantastice, însă metreopolele plutitoare propuse de arhitecţi pentru viitor ar putea reprezenta soluţia împotriva efectelor devastatoare ale catastrofelor naturale care, eventual, ne aşteaptă.

Incredibila structură propusă ca alternativă pentru oraşulviitorului are, ca standard, o înălţime de 365 demetri, acoperă o suprafaţă de 2,8 kilometri pătraţi şi poatesuporta până la 40.000 de rezidenţi. De asemenea, dispune de totceea ce ne-am aştepta să găsim într-un oraş obişnuit - de lahoteluri şi magazine, până la cinematografe, şcoli şi spitale.



Proiectul desprins din "era spaţială" este echipat chiar şi cugrădini, cu lifturi speciale pentru deplasarea rapidă pe verticală,precum şi cu străzi rulante pentru pietoni. Îndrăzneţele planuri aufost inspirate şi întreprinse ca urmare a dezastrului provocat în2005 de Uraganul Katrina în oraşul NewOrleans.



Distrugerile au fost atât de mari atunci, încât comunitatea se aflăîncă în proces de refacere. Iar acum, un grup de arhitecţi dinBoston a pus la cale această propunere elaborată pentru un oraşplutitor, aşezat lângă ţărmul râului Mississippi şi care ar puteapreveni o tragedie similară.





Intitulata "Habitatul Arcologic (arhitectura + ecologie) NewOrleans", sau NOAH, impozanta creaţie piramidală promite să facăfaţă valurilor uriaşe permiţându-le să treacă prin chiar centrulsău şi să îşi continue drumul. Dotată cu panouri speciale împotrivauraganelor, structura va putea suporta lovitura unei furtuni, cu unimpact redus asupra comunităţii aflate la adăpost în interiorulsău.



Super-oraşul va fi special proiectat încât să plutească într-opoziţie fixă, având dedesubtul său un bazin plin cu apă, avânddiametrul de 365 de metri şi mergând până la adâncimea de 75 demetri.

Sursa: Dailymail

Descoperă lumea în caretrăieşti: