Prima pagină D:News

Apă şi soare: centrale solare pe lacuri

Redactia Descopera.ro | 03.06.2011 | ● Vizualizări: 420
Apă şi soare: centrale solare pe lacuri     ecologie, mediu, panou solar, energie, fotovoltaic, apă + zoom
Galerie foto (1)

În lipsa unor terenuri potrivite, panourile solare ar putea fi amplasate pe apă: până în 2012, astfel de ansambluri ar putea fi deja instalate peste suprafeţele unor bazine acvatice de uz industrial sau agricol.

Bazinele ce păstrează rezerve de apă folosită pentru irigaţii sau pentru răcirea reactoarelor nucleare oferă largi suprafeţe care ar putea fi utilizate pentru a instala panouri solare plutitoare, evitând astfel ocuparea unor terenuri valoroase, potrivite pentru alte utilizări.

Totodată, apa ar răci instalaţia, evitând supraîncălzirea ce poate apărea în cazul panourilor fotovoltaice care folosesc componente din siliciu.

Tehnologia este testată, în prezent, de cercetătorii de la compania israeliană Solaris Synergy şi grupul francez EDF, în cadrul unui proiect numit AquaSun. Tehnologia presupune construirea unor ansambluri modulare, cu număr variabil de panouri solare, în funcţie de puterea care trebuie instalată. Fiecare modul produce 200 kW.

Un ansamblu de acest tip urmează să fie instalat în sud-estul Franţei, pe suprafaţa lacului de acumulare al unei centrale hidroelectrice.

Sursa: Discovery News