Prima pagină D:News

Premieră istorică: sonda spaţială Messenger a intrat pe orbita planetei Mercur

Redactia Descopera.ro | 03.19.2011 | ● Vizualizări: 299
Premieră istorică: sonda spaţială Messenger a intrat pe orbita planetei Mercur     spaţiu, astronomie, sonda, mercur, planetă, Messenger, orbită, explorare + zoom
Galerie foto (1)

După un parcurs extrem de lung, în care a adunat „la bord” peste 7 miliarde (!) de kilometri, Messenger – lansată de NASA în 2004 – a ajuns, în fine, pe orbita lui Mercur planeta cea mai apropiată de Soare din Sistemul Solar

Sonda se află acum la o distanţă de aproximativ 46 milioane km de Soare şi 155 milioane km de Pământ.

În timpul zborurilor pe orbita lui Mercur, Messenger se va apropia până la distanţa de 200 km de suprafaţa planetei, colectând date cu ajutorul instrumentelor cu care este echipată.

Mercur a fost descrisă, adesea, ca planetă a extremelor: la ecuatorul ei, temperatura este de cel puţin 400 grade Celsius, în timp ce la poli e posibil să existe gheaţă. Pentru a rezista temperaturilor mari, Messenger este echipată cu un scut de protecţie.

Date despre Mercur au mai fost colectate de sonda Mariner 10, în 1975, şi chiar de Messenger, de la distanţe mai mari, deoarece sonda a trebuit să execute manevre de ajustare (trecând o dată pe lângă Terra, de două ori pe lângă Venus şi de trei ori chiar pe lângă Mercur, dar la mai mare depărtare), pentru a-şi regla viteza astfel încât să se poată înscrie cu precizie pe orbita primei planete de lângă Soare. Messenger devine, astfel, primul vehicul spaţial de cercetare intrat pe orbita acestei planete.

În ansamblu, planeta este, totuşi, puţin cunoscută, iar astronomii speră ca informaţiile adunate şi transmise de Messenger să îmbogăţească considerabil volumul de cunoştinţe despre acest corp ceresc.

Sursa: BBC