Prima pagină D:News

Efectele negative persistă şi la 30 de ani după abandonarea fumatului!

Redactia Descopera.ro | 04.03.2011 | ● Vizualizări: 3639
Efectele negative persistă şi la 30 de ani după lăsatul de fumat!     fumat, cancer, stomac, esofag, tigari, tutun, moarte + zoom
Galerie foto (1)

Fumătorii prezintă un risc crescut de cancer de stomac si esofag chiar şi la ani buni după ce au renunţat la acest viciu. Cercetătorii italieni au ajuns la această concluzie după ce au examinat rezultatele tuturor studiilor efectuate de-a lungul timpului în acest domeniu.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că fumătorii au un risc de două ori mai ridicat de a dezvolta cancer la esofag în comparaţie cu persoanele care nu fumează.

Cercetătorii au descoperit că riscul ridicat de a dezvolta cancer esofagian se păstrează în rândul celor care s-au lăsat de fumat, chiar şi la 30 de ani după abandonarea viciului.

7.000 de persoane sunt descoperite anual în Marea Britanie ca având cancer esofagian, alte 8.200 fiind diagnosticate cu cancer gastric. Fumatul a fost mult timp considerat un factor de risc pentru cele două tipuri de cancer. "Cele mai recente descoperiri oferă o mai bună cuantificare a riscurilor", a declarat cercetătoarea Eva Negri, de la Institutul de Cercetări Farmacologice din Milano.

Deşi a te lăsa de fumat este benefic, studiile arată că mult timp după renunţărea la viciu există riscuri mari de a dezvolta cancer la esofag şi cancer gastric.

În studiul publicat în jurnalul Epidemiology, oamenii de ştiinţă au reunit rezultatele a 33 de studii anterioare. Echipa cercetătoarei Negri a descoperit că fumătorii sunt de două ori mai expuşi riscului de a dezvolta cele două forme de cancer, comparativ cu cei care nu au fumat niciodată.

Deşi după renunţarea la fumat riscul de a face cancer scade, există totuşi un risc cu 62% mai mare de dezvoltare a bolii în comparaţie cu nefumătorii. În unele studii, riscul de dezvoltare a cancerului esofagian a persistat până la 30 de ani după renunţarea la fumat.

Conform Societăţii Americane de Cancer, cetăţenii americani prezintă una la 200 şanse de a dezvolta orice tip de cancer esofagian pe parcursul unei vieţi, şi una la 114 de a dezvolta anumite forme de cancer la stomac. Prin comparaţie, şansele de a dezvolta cancer pulmonar sunt aproximativ una din 13 pentru bărbaţi, şi una din 16 pentru femei - studiul fiind efectuat atât pe fumatori, cât şi pe nefumatori.

"Cancerul pulmonar, bolile de inimă şi alte boli sunt numeric mai importante decât cancerul esofagian şi cardia gastric atunci când vine vorba de consecinţele fumatului asupra sănătăţii", susţine doctor Eva Negri.

Sursa: Daily Mail

Tag-uri: fumat | cancer | stomac | esofag | tigari | tutun | moarte