Prima pagină D:News

Inimile umane crescute în laborator devin realitate (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 04.07.2011 | ● Vizualizări: 273
Inimile umane crescute în laborator devin realitate (VIDEO)     inima, celule stem, medicina, tehnologie + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de ştiinţă cresc inimi umane în laborator, oferind speranţă milioanelor de pacienţi care au probleme cardiace.

Cercetătorii americani sunt de părere că organele create din celule stem ar putea începe să bată în câteva săptămâni de la creaţie.

Experimentul reprezintă un pas important în crearea proprii inimi şi ar putea deschide calea pentru creşterea unor plămâni, rinichi sau a unui ficat în laborartor.

Organele sunt create prin eliminarea celulelor musculare din organele donatoare pentru a lăsa în urmă ţesutul conjunctiv al inimii. Oamenii de ştiinţă injectează apoi celule stem, care au rolul de a se multiplica şi de a creşte în jurul structurii, transformându-se în celule sănătoase ale inimii.

Pacienţii cărora li se efectuează un transplant obişnuit de inimă trebuie să ia medicamente pentru a suprima sistemul imunitar pentru tot restul vieţii.

Organele crescute în laborator au fost create folosind celulele stem care au capacitatea de a se transforma în tipuri diferite de ţesut. Experimentul va fi un succes pentru cercetătorii care încercă să creeze "piese de schimb" pentru corpul uman.

În 2007, britanicii au crescut o valvă cardiacă cu ajutorul celulelor stem prelevate din măduva osoasă a pacientului. Un an mai târziu, oamenii de ştiinţă au crescut o inimă de animal funcţională.

Echipa doctorului Taylor a creat deja două inimi, una pentru un şobolan şi alta pentru un porc, dar organele au fost mult prea slabe pentru a fi utilizate. Cu toate acestea, aceste lucrări au reprezentat un pas important pentru cercetători.

Cercetătorii au creat noi organe utilizând ţesuturi prlevate de la cadavre umane. Aceştia au desprins celulele din inimile moarte utilizând un detergent foarte puternic, lăsând "scheletul" inimii format din colagen. S-au injectat apoi milioane de celule stem extrase de la pacienţi şi apoi li s-au furnizat nutrienţi. Celulele stem au recunoscut structura de colagen a inimii şi au început procesul de transformare a celulelor musculare cardiace.

Dacă ar începe să bată, inimile artificiale ar putea fi destul de puternice pentru a popap sângele în organism. Cu toate acestea, încercările de a crea o inimă pregătită pentru transplantare se confruntă cu multe obstacole.

"Suntem pe un drum lung spre creşterea unei inimi pregătite pentru transplant, dar credem ca ne-am deschis o uşă pentru a construi orice organ uman", declară doctor Taylor.Sursa: Daily Mail