Prima pagină D:News

Porcii sunt genetic structuraţi să iubească noroiul

Redactia Descopera.ro | 05.01.2011 | ● Vizualizări: 522
Porcii sunt genetic structuraţi să iubească noroiul     porci, noroi, genetica, gene + zoom
Galerie foto (1)

Atracţia pe care porcii o au faţă de noroi nu reprezintă doar o modalitate de a se răcori, iar acest lucru l-a determinat pe un cercetător olandez să studieze acest obicei prezent şi la alte animale. În urma cercetărilor făcute, acesta a ajuns la concluzia că “înotatul” în nămol este mai mult decât o joacă, el fiind un lucru vital pentru animale.

Este un adevăr acceptat faptul că porcii folosesc această tenică pentru a se răcori, având în vedere că ei nu au glande sudoripare şi deci nu sunt în măsură să îşi regleze temperatura corpului.

Cercetătorul care a condus studiul, Marc Bracke de la Wageningen University, a urmărit literatura de specialitate pentru a descoperi ce anume le motivează pe alte animale să aibă un comportament asemănător cu cel al porcului.

Dr. Bracke a studiat în această perioadă atât animale care îşi pertrec o parte din timp scăldându-se în apă, cât şi unele copitate precum căprioarele, care pentru a-şi atrage partenerii se rostogolesc prin ţărână eliberând feromoni.

În urma analizei a reieşit că noroiul poate juca un rol important în reproducerea porcilor şi că acest comportament este posibil să fie moştenit de la alte animale înrudite care au trăit cu mult timp în urmă.

"Noi toţi am evoluat din peşti, aşa că acest obicei de a sta în apă ar putea fi păstrat de atunci", a declarat cercetătorul olandez.

Având în vedere că iazurile sunt locuri ideale pentru prădători, scăldatul ar fi o "joacă" periculoasă pentru majoritatea animalelor. Cu toate acestea, porcii sunt animale carnivore, relativ mari, cu canini puternici, iar în cazul unui atac ar fi capabili să se apere.

"Glandele sudoripare ale porcilor nu s-au dezvoltat suficient, întrucât acestor animale le-a plăcut mult prea mult să facă baie în nămol", a declarat Bracke.

El consideră că porcii sunt genetic înrudiţi cu alte animale iubitoare de apă precum hipopotamii şi balenele. "Mi se pare că această preferinţă de a sta în ape cu adâncime mică reprezintă un moment de cotitură în evoluţia balenelor către mamifere terestre."

În concluzie, Baracke spune că dorinţa de a înota este înăscută şi le oferă acestor animale o senzaţie de mulţumire.

Sursa: BBC

Tag-uri: porci | noroi | genetica | gene