Prima pagină D:News

Vom putea încărca telefoanele mobile doar cu ajutorul sunetelor!

05.10.2011 | ● Vizualizări: 168
Vom putea încărca telefoanele mobile doar cu ajutorul sunetelor!     telefon mobil, acumulator, baterie, incarcare, sunete, voce, convorbiri + zoom
Galerie foto (1)

Inginerii electricieni au dezvoltat o tehnică de transformare a sunetelor în electricitate, fapt ce va ajuta telefoanele mobile să se încarce în timpul convorbirilor.

Telefoanele ar putea de asemenea să se încarce şi atunci când nufuncţionează, utilizănd zgomotele ambientale, sau muzica.

Doctor Sang-Woo Kim este cel care a proiectat aceastătehnologie, în cadrul Universităţii Sungkyunkwan din Seoul. Acestaa declarat că "sunetele sunt mereu prezente în viaţa noastră de zicu zi. Aceasta a fost motivaţia care a dus la crearea unuidispozitiv care generează putere prin transformarea sunetelor, amuzicii ambientale şi a zgomotului de fond în electricitate".

Tehnologia se bazează pe nişte fire subtiri de oxid dezinc aflate între doi electrozi. Atunci când undele sonore lovesc oplăcuţă sensibilă la sunete, aceasta vibrează şi intră în contactcu firele de oxid de zinc şi duce la comprimarea lor, iar apoi ladilatarea acestora. Mişcările realizate de fire generează curentelectric şi ajută la încărcarea unei baterii.Un prototip al acestei tehnologii este capabil să transformesunete de 100 de decibeli în 50 de milivolţi. Momentan nu seproduce suficientă energie pentru a încărca un telefon mobil, dardoctorul Kim şi colegii lui speră ca prin alternarea materialelordin care se compun firele să poată produce mai multă energie,folosind un nivel şi mai scăzut al sunetelor.

Alţi cercetătorii au elaborat o serie de dispozitive carefolosesc bătăile inimii pentru a încărca un MP3 player, în timp ceNokia a brevetat un dispozitiv ce foloseşţe energia kinetică(obţinută pe baza mişcării realizate de om) pentru a-şi încărcaacumulatorii.

Sursa: The Telegraph