Prima pagină D:News

Vom putea încărca telefoanele mobile doar cu ajutorul sunetelor!

Redactia Descopera.ro | 05.10.2011 | ● Vizualizări: 263
Vom putea încărca telefoanele mobile doar cu ajutorul sunetelor!     telefon mobil, acumulator, baterie, incarcare, sunete, voce, convorbiri + zoom
Galerie foto (1)

Inginerii electricieni au dezvoltat o tehnică de transformare a sunetelor în electricitate, fapt ce va ajuta telefoanele mobile să se încarce în timpul convorbirilor.

Telefoanele ar putea de asemenea să se încarce şi atunci când nu funcţionează, utilizănd zgomotele ambientale, sau muzica.

Doctor Sang-Woo Kim este cel care a proiectat această tehnologie, în cadrul Universităţii Sungkyunkwan din Seoul. Acesta a declarat că "sunetele sunt mereu prezente în viaţa noastră de zi cu zi. Aceasta a fost motivaţia care a dus la crearea unui dispozitiv care generează putere prin transformarea sunetelor, a muzicii ambientale şi a zgomotului de fond în electricitate".

Tehnologia se bazează pe nişte fire subtiri de oxid de zinc aflate între doi electrozi. Atunci când undele sonore lovesc o plăcuţă sensibilă la sunete, aceasta vibrează şi intră în contact cu firele de oxid de zinc şi duce la comprimarea lor, iar apoi la dilatarea acestora. Mişcările realizate de fire generează curent electric şi ajută la încărcarea unei baterii.

Un prototip al acestei tehnologii este capabil să transforme sunete de 100 de decibeli în 50 de milivolţi. Momentan nu se produce suficientă energie pentru a încărca un telefon mobil, dar doctorul Kim şi colegii lui speră ca prin alternarea materialelor din care se compun firele să poată produce mai multă energie, folosind un nivel şi mai scăzut al sunetelor.

Alţi cercetătorii au elaborat o serie de dispozitive care folosesc bătăile inimii pentru a încărca un MP3 player, în timp ce Nokia a brevetat un dispozitiv ce foloseşţe energia kinetică (obţinută pe baza mişcării realizate de om) pentru a-şi încărca acumulatorii.

Sursa: The Telegraph