Prima pagină D:News

Religia, politica şi frecvenţa consumului de alcool, puncte cheie în alegerea unui partener

05.17.2011 | ● Vizualizări: 480
Religia, politica şi frecvenţa consumului de alcool, puncte cheie în alegerea unui partener     religie, politica, cuplu, iubire, consumul de alcool + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii de la Universitatea Rice şi Universitatea din Nebraska au studiat mai bine de 5.000 de cupluri pentru a observa cât de similare sunt convingerile politice între soţi.

În studiul lor, numit The Politics of Mate Choice(Politica alegerii partenerului), cercetătorii explică faptul cănoţiunea de atragere a contrariilor nu se adevereşte mereu, dinpunct de vedere ştiinţific.

"Soţii seamănă între ei, de la aspectul fizic (înălţime,greutate, culoarea pielii, circumferinţa gâtului şi mărimea lobuluiurechii), până la statutul social - educaţie, venit, vârstă,ocupaţie- şi alte trăsături precum personalitatea şi inteligenţa",explică cercetătorii.

Cu toate acestea, specialiştii au descoperit că cele maimari similarităti se întrevăd la nivelul participării la slujbelereligioase şi la cel al convingerilor politice, care se pare că potcompensa personalitatea şi chiar aspectul fizic.Pe locul trei în topul asemănărilor dintre soţi s-a clasatfrecvenţa consumului de băuturi alcoolice.Rezultatele studiului s-au arătat valabile atât în cazulrelaţiilor de scurtă durată, cât şi al celor care au durat peste 60de ani. Acest lucru, spun cercetătorii, sugerează că majoritateacuplurilor se formează pe baza acestor valori, infirmând ideea căasemănările s-ar dezvolta în timp.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că studiul nu indică dacăfamiliile formate din membri cu aceiaşi vederi politice sunt maifericite decăt altele, ci doar că majoritatea cuplurilor suntalcătuite din membri cu aceleaşi convingeri.

Studiul cuprinde şi o listă de caracteristici, expuse de la ceamai des întîlnită caracteristică, pâna la cea mai rară, care segăsesc, de regulă, la ambii parteneri,:

- frecvenţa de participare la slujba religioasă

- convingerile politice

- frecvenţa consumului de băuturi alcoolice

- educaţia

- înălţimea

- frecvenţa fumatului

- greutatea

- durata de somn

- aspectul fizic

O altă listă arată principalele probleme asupra cărorapartenerii de cuplu au aceleaşi păreri:

- religia în şcoli

- avortul

- drepturile homosexualilor

- pedeapsa cu moartea

- emanciparea femeii

- energia nucleară

- astrologie

- predispoziţia de a lua un drog periculos

- arta modernă

- cenzura

- credinţa că este bine să respecte regulile

- plăcerea de a intimida alţi oameni

Sursa: Time