Prima pagină D:News

Primul pas spre îmbrăcămintea viitorului: a fost inventat senzorul ce poate fi incorporat în haine!

Redactia Descopera.ro | 05.17.2011 | ● Vizualizări: 234
no title     senzor, elastic, Fraunhofer, haine + zoom
Galerie foto (1)

Un nou senzor elastic ce măsoară presiunea şi elasticitatea a fost creat de cercetătorii de la Fraunhofer Institute for Silicate Research ISC din Würzburg.

Creat dintr-un material elastomer ce are aplicat pe ambele părţi electrozi flexibili, senzorii sunt capabili să se întindă de două ori mai mult decât suprafaţa iniţială, înainte de a se rupe.

"Senzorul poate fi utilizat pentru a proiecta un sistem de siguranţă pentru airbag-uri inteligente care poate detecta poziţia pasagerilor auto, sau pentru a măsura presiunea gazelor din mediile industriale", a declarat doctorul Holger Böse, administrator al secţiei de ştiinţă şi tehnică al ISC's Center Smart Materials.

Dacă o persoană aflată pe scaunul din dreapta şoferului este aplecată în faţă în momentul în care airbag-ul este activat, acesta poate provoca răni, explică cercetătorii. Noul senzor va permite detectarea poziţiei pasagerului astfel încât forţa cu care este activat airbag-ul să fie ajustată.

Senzorii sunt mici şi flexibili, astfel că pot fi incorporaţi în haine pentru a crea senzori ce pot fi purtaţi. Cercetătorii speră să introducă aceşti senzori pe piaţă în următorii ani.

Sursa: Kurzweil

Tag-uri: senzor | elastic | Fraunhofer | haine