Prima pagină D:News

SOS CARDIO – Atenţie, risc cardiovascular!

Redactia Descopera.ro | 06.07.2011 | ● Vizualizări: 212
SOS CARDIO – Atenţie, risc cardiovascular!     medicina, sanatate, cardiovascular, risc, cartonase, test + zoom
Galerie foto (1)

Fundaţia Română a Inimii a lansat „Campania de educaţie a populaţiei pentru prevenţia bolilor cardiovasculare în România”. Printr-un test simplu pe site-ul soscardio.ro, oricine îşi poate evalua riscul de a se îmbolnăvi de boala cardiovasculară în următorii ani

România ocupă un nedorit loc fruntaş în topul deceselor din cauze cardiovasculare din lume. Există studii care arată că doi din trei români mor prin boli cardiovasculare, că unul din trei români suferă de hipertensiune arterială, iar accidentul vascular cerebral reprezintă o afecţiune frecventă.
"A controla riscul cardiovascular înseamnă să poţi prelungi speranţa de viaţă cu cel puţin zece ani", declară prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, iniţiatoare a campaniei SOS Cardio - Atenţie, risc cardiovascular!

Campania îşi propune să conştientizeze populaţia în privinţa factorilor de risc cardiovascular şi a acumulării lor.

Cei mai mulţi dintre noi avem, în acelaşi timp, mai mulţi factori de risc (fumăm, suntem sedentari, ducem o viaţă stresantă, avem în familie un istoric de boli cardiovasculare, avem valori crescute ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului etc). Aceşti factori de risc, luaţi împreună, definesc riscul nostru cardiovascular global.
Cu alte cuvinte, cu cât adunăm mai mulţi factori de risc cardiovascular, riscul cardiovascular global este mai mare. Acesta se calculează prin multiplicarea riscurilor aduse de fiecare factor de risc şi nu este simpla sumă a acestora. De aceea, evaluarea periodică a riscului cardiovascular global este importantă pentru sănătatea cardiovasculară.

  • Bărbaţii sunt mai predispuşi la boli cardiovasculare după vârsta de 45 de ani, iar femeile după instalarea menopauzei, adică în jurul vârstei de 55 de ani.
  • "România ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, românii trăind cu zece ani mai puţin decât cetăţenii altor ţări din cauza bolilor cardiovasculare", a subliniat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, dr. Dan Deleanu.
  • Bolile cardiovasculare reprezintă, în prezent, principala cauză de mortalitate la nivel mondial. În România, 62% din totalul deceselor survin din cauza bolilor cardiovasculare.

"Există o nevoie acută de informare. Oamenii trebuie să înţeleagă că există factori de risc cardiovascular. De unii dintre aceştia sunt conştienţi, dar îi ignoră, iar despre alţii nici măcar nu au aflat. Vizita la medic nu trebuie să aibă loc numai în cazuri de urgenţă, ci şi pentru prevenţie", explică prof. dr. Dan Gaiţă.

"Mesajul meu este: evaluează-ţi riscul cardiovascular şi du-te la medicul în care ai încredere!", declară Radu Răşinar, directorul general AstraZeneca România, compania farmaceutică ce susţine această campanie.


De ce un "Test al Cartonaşelor"?
"Ne-am gândit cum am putea atrage atenţia populaţiei şi ne-a venit ideea să propunem un instrument pentru evaluarea riscului cardiovascular. Un instrument simplu şi uşor de înţeles şi folosit. Medicii au intrumentele lor speciale, dar până la medic fiecare cetăţean ar trebui să îşi poată evalua singur riscul. Aşa am ajuns la Testul Cartonaşelor de Risc.

Au fost create zece cartonaşe, fiecare dintre ele reprezentând un factor de risc. Prin recunoaşterea lor şi cumulul mai multora, putem avea o idee despre riscul cardiovascular global", declară prof. dr. Dan Gaiţă.

Există zece factori de risc, fiecare ilustrat printr-o imagine sugestivă: colesterol, fumat, hipertensiune arterială, ereditate, vârstă, genul masculin, diabetul, stresul, obezitatea, sedentarismul. Cumulul mai multor factori de risc arată un risc crescut de boală cardiovasculară.

Testul se poate face pe site-ul dedicat al campaniei www.soscardio.ro sau prin telefon, sunând gratuit la 0800-070-777.

ATENŢIE! Pentru validarea rezultatelor Testului Cartonaşelor, este obligatoriu să mergeţi la medicul dvs. de familie.

Site-ul www.soscardio.ro, dedicat campaniei, conţine, pe lângă Testul Cartonaşelor, informaţii preţioase privind bolile cardiovasculare, apariţia acestora, factorii de risc, dar şi modalităţi de luptă cu aceştia, sfaturi pentru o viată sanătoasă, moduri eficiente de a controla factorii de risc.
Testul Cartonaşelor te ajută să afli mai multe despre factorii tăi de risc şi despre riscul tău de a dezvolta o boală cardiovasculară.

Fă Testul Cartonaşelor de risc cardiovascular, apoi întreabă-ţi medicul!