Prima pagină D:News

Cercetătorii argentinieni au conceput vaca producătoare de lapte uman

Redactia Descopera.ro | 06.14.2011 | ● Vizualizări: 231
Cercetătorii argentinieni au conceput vaca producătoare de lapte uman     vacă, lapte, uman, modificari genetice, argentina, genom + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de ştiinţă din Argentina, ţară care şi-a obţinut statutul de putere agricolă graţie plantelor modificate genetic, au reuşit să obţină o vacă despre care susţin că poate produce lapte extrem de similar cu cel uman.

Rosita ISA, viţica-minune ce a fost prezentat la toate televiziunile argentiniene, a fost modificată genetic pentru a purta gene umane ce conţin două proteine special alese. Una dintre acestea se găseşte în laptele uman, dar nu în cel de vacă.

Intenţia oamenilor de ştiinţă este de a produce un lapte cu o valoare nutriţională ridicată, cu proprietăţi anti-bacteriene şi cu un conţinut ridicat de fier, care să poată fi consumat de bebeluşi.

"Pentru că proteinele sunt identice cu cele aflate în laptele uman, este imposibil ca acest lapte să fie nociv", susţine Germán Kaiser, unul din oamenii de ştiinţă implicaţi în acest proiect.

Cercetătorii consideră această reuşită un prim pas în modificarea laptelui pentru satisfacerea mai multor nevoi umane. Un alt exemplu oferit de aceştia este modificarea genetică a vacilor pentru a produce lapte cu insulină.

Ministrul agriculturii din Argentina, Julian Domínguez, a declarat că această reuşită reprezintă "împlinirea unui important ţel social".

Şi cercetătorii chinezi au reuşit să introducă gene umane în vaci pentru a produce lapte similar celui uman, însă oamenii de ştiinţă din Argentina au adăugat cele două gene în acelaşi timp într-un singur loc din genomul bovin, lucru ce constituie o premieră, susţine Kaiser.

Sursa: FT