Prima pagină D:News

Floarea-soarelui, folosită în Japonia pentru decontaminarea solului de radiaţii

Redactia Descopera.ro | 06.27.2011 | ● Vizualizări: 710
Floarea-soarelui, folosită în Japonia pentru decontaminarea solului de radiaţii     floarea soarelui, radiatii, fukushima, dezastru nuclear, centrala nucleara, japonia + zoom
Galerie foto (1)

Militanţii din Japonia au cerut oamenilor să cultive floarea-soarelui, pentru a ajuta la decontaminarea solurilor rămase radioactive în urma dezastrul nuclear de la Fukushima.

Voluntarii sunt rugaţi să crească în acest an floarea-soarelui, apoi să trimită seminţele în zonele afectate pentru a fi plantate anul viitor, cu scopul de reduce contaminaţiile radioactive.

Campania, lansată luna trecută de către tinerii întreprinzători şi funcţionarii publici din prefectura Fukushima, are ca scop acoperirea unor zone largi cu flori galbene, ca simbol al speranţei.

"Anul viitor vom trimite seminţe obţinute gratuit de la oameni către agricultori, către membrii sectorului public şi către alte grupuri", a spus conducătorul campaniei, Shinji Handa. Ţelul lor este să creeze un peisaj atât de galben "încât să îi surprindă pe cei de la NASA", a adăugat el.

Cutremurul şi tsunami-ul au lăsat mai mult de 23.000 de oameni morţi sau dispăruţi pe coasta de nord-est a Japoniei şi au avariat centrala nucleară Fukushima, care a eliminat radiaţii în mediu.

Aproape 10.000 de pachete de seminţe de floarea-soarelui, fiecare costând aproximativ 500 de yeni (6$), au fost vândute către 30.000 de oameni, inclusiv administraţiei oraşului Yokohama de lângă Tokyo, care cultivă floarea-soarelui în 200 de parcuri.

Handa, care s-a născut la Hiroshima, oraş lovit de o bombă atomică la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, a declarat că proiectul "floarea-soarelui" este o modalitate prin care oameni din întreaga naţiune au şansa să sprijune regiunile afectate.

"Acest lucru este diferit de donaţii prin simplul fapt că oamenii vor creşte florile, iar mamele le pot spune copiilor că această acţiune este ca o rugăciune pentru refacerea zonei de nord-est. De asemenea, sper că proiectul va atrage turiştii la Fukushima. Aş dori să fac un labirint cu floarea-soarelui, astfel incat copiii să se poată juca în el," a încheiat Handa.

Sursa: AFP