Prima pagină D:News

Persoanele care consumă băuturi „de dietă” tind să se îngraşe!

Redactia Descopera.ro | 07.01.2011 | ● Vizualizări: 96
Persoanele care consumă băuturi „de dietă” tind să se îngraşe!     bautura, racoritoare, dieta, ingrasare, gras, + zoom
Galerie foto (1)

Băuturile auto-intitulate „de dietă” nu ajută oamenii să piardă kilogramele în plus, sugerează medicii în urma unui studiu care a demonstrat că cei care se bazează pe astfel de băuturi tind să se îngraşe.

Persoanele care au o slăbiciune pentru băuturile răcoritoare, în special cele care beau două sau mai astfel de băuturi într-o zi, se confruntă cu o creştere mai rapidă a circumferinţei taliei (cu până la şase ori mai mare decât cei care nu consumă astfel de băuturi). Băuturile pe care e înscripţionat "dietetic", "fără zahăr" sau "fără calorii" conţin îndulcitori artificiali precum aspartam în loc de fructoză sau zaharoză.

Un studiu realizat pe 474 de persoane, de-a lungul a zece ani, a demonstrat că persoanele care tind să consume mai multe băuturi răcoritoare, tind să se îngraşe mai mult.

Helen Hazuda, profesor la clinica epidemiologică din cadrul Şcolii de Medicină a Universitaţii Texas, a avertizat că "aceste băuturi pot fi fără zahăr, dar nu sunt şi fără consecinţe. Datele din acest studiu şi altele asemănătoare sugerează că promovarea băuturilor carbogazoase dietetice şi îndulcite artificial ca alternativă poate fi un sfat nesănătos".

Cercetătorii au măsurat talia şi greutatea participanţilor, comparând rezultatele celor care au consumat băuturi dietetice cu cele ale persoanelor care nu au consumat astfel de băuturi.

Voluntarii care au consumat băuturi răcoritoare dietetice, în mod calculat, au înregistrat o creştere a circumferinţei taliei cu 70%, comparativ cu cei care nu consumau astfel de băuturi.

Cei care au consumat o cantitate mare de băuturi răcoritoare dietetice, au prezentat o creştere a circumferinţei taliei cu până la 500%.

Autorii studiului susţin că nu au controlat diferenţele dietei sau a stilului de viaţă al participanţilor, astfel că este posibil ca cei care au consumat cantităţi mari de băuturi dietetice să fi avut o dietă insuficientă, în comparaţie cu cei care evitau aceste băuturi.

Sursa: The Telegraph

Tag-uri: bautura | racoritoare | dieta | ingrasare | gras |