Prima pagină D:News

O viaţă nesănătoasă la vârsta mijlocie duce la degradarea creierului

Redactia Descopera.ro | 08.05.2011 | ● Vizualizări: 502
O viaţă nesănătoasă la vârsta mijlocie duce la degradarea creierului     medicina, sanatate, fumat, obezitate, hipertensiune, creier, dementa + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu publicat recent în jurnalul Neurology a descoperit că tensiunea arterială ridicată, diabetul, fumatul şi obezitatea în perioada de mijloc a vieţii ar putea cauza micşorarea dimensiunilor creierului şi probleme cognitive zece ani mai târziu.

Cercetătorii au extras date din bine-cunoscutul studiu Framingham Heart, care a urmărit locuitorii din Framingham, Massachusetts şi apoi pe descendenţii lor, timp de aproximativ 60 de ani.

Conduşi de Charles DeCarli de la Universitatea California, cercetătorii au examinat doar anumite fragmente ale acestui studiu masiv, care a analizat 1.400 de oameni pe durata a peste 50 de ani, subiecţi care nu au avut demenţă sau antecedente de accident vascular cerebral la începutul analizei.

Descoperirile au fost îngrijorătoare. În termen de zece ani, mulţi oameni au început să se confrunte cu declinul cognitiv şi cu o reducere exagerată a dimensiunilor creierului, toate acestea fiind detectate cu ajutorul testelor de rutină şi al scanărilor RMN. Fiecare factor de risc - hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul şi obezitatea - a fost asociat cu un element diferit din afecţiunile cognitive.

Persoanele cu hipertensiune arterială vor dezvolta leziuni vasculare în materia albă a creierului, cu un ritm mult mai rapid decât în cazul celor care au tensiunea arterială normală. Materia albă conţine fibre neuronale care realizează conexiunea dintre numeroase porţiuni ale materiei cenuşii, unde au loc percepţia senzorială şi gândirea raţională.
Diabeticii pierd din volumul ariei hipocampice, regiune cerebrală care, printre alte funcţii, converteşte memoria pe termen scurt în cea pe termen lung. Aceasta este prima regiune afectată în cazul bolii Alzheimer.

Fumătorii pierd din volumul întregului creier, iar volumul hipocampului va scădea mai repede decât în cazul nefumătorilor. De asemenea, această categorie de persoane va suferi de aceeaşi problemă de vascularizare a materiei albe din creier, asemeni celor cu probleme de hipertensiune arterială.

Obezitatea duce la micşorarea creierului în ansamblu. Persoanele din această categorie riscă să aibă performanţe mai scăzute la testele cognitive care evaluează diverse funcţii ale creierului, cum ar fi memoria şi gândirea.

Alte lucrări recente ale cercetătorilor de la Universitatea din Boston au descoperit că odată cu micşorarea creierului, creşte riscul de a suferi de demenţă.

În ansamblu, studiul a scos în evidenţă legătura strânsă dintre bolile cronice şi apariţia maladiei Alzheimer şi a altor forme de de demenţă.

Sursa: Live Science