Home » D:News » Dezastru ecologic în Australia: vacile de mare mor de foame!

Dezastru ecologic în Australia: vacile de mare mor de foame!

Dezastru ecologic în Australia: vacile de mare mor de foame!
Publicat: 30.08.2011
Foametea este cea mai recentă ameninţare la adresa vacilor de mare (dugong) din Australia. Aceste animale sunt pe cale de dispariţie, iar singura lor sursă de hrană, iarba marină, a fost distrusă de evenimentele meteo extreme. Până acum, 100 de exemplare ale vacilor de mare au murit din cauza lipsei hranei şi mult mai multe sunt pe cale să aibă aceeaşi soartă.

Ploile torenţiale şi furtunile, printre care şi Ciclonul Yasi, care a lovit Australia anul acesta, au distrus vegetaţia subacvatică. Mai mult de 1.500 de kilometri din linia de coastă australiană au fost afectate, iar habitatul perfect al dugongilor a devenit acum asemeni unui deşert. Vacile de mare poartă acest nume datorită dependenţei lor pentru iarba marină, iar numeroase exemplare ale acestui animal au murit în ultima decadă, în prezent devenind victimele perfecte ale activităţii industriale, aflată în continuă dezvoltarea, sau ale pescuitului ilegal.

De asemenea, foametea submarină afectează şi ţestoasele, sute de exemplare decedate fiind găsite pe coasta australiană. „Acesta este un dezastru de mediu. În prezent, animalele marine nu au cu ce să se hrănească, iar această situaţie nu se va schimba prea curând. Iarba de mare are nevoie de doi până la trei ani să se refacă, iar asta doar în cazul în care nu există evenimente meteorologice extreme„, a declarat profesorul Ellen Ariel, biolog marin în cadrul Universităţii James Cook din Townsville.

Autoritatea care se ocupă de Parcul Marin Marea Barieră de Corali este la fel de îngrijorată, lansând o campanie pentru protecţia dugongilor şi a ţestoaselor. Cele două specii sunt nevoite să-şi părăsească arealul natural şi să plece în căutarea hranei, lucru ce le face mult mai vulnerabile la boli. Mai mult decât atât, dezvoltarea industrială de la Gladstone, din centrul coastei Qeensland reprezintă o altă ameninţare pentru habitatul acestor animale. O uzină care se ocupă de procesarea gazului natural de la marginea Marii Bariere de Corali deja a atras atenţia criticilor.

Pe lângă dezvoltarea industrială şi a climei în schimbare, pescarii locali reprezintă a altă ameninţare pentru această specie pe cale de dispariţie. Luna viitoare va fi lansată o campanie TV finanţată de activiştii de mediu care cred că legile Australiei le permit oamenilor pescuirea vacilor de mare şi a ţestoaselor într-un mod necontrolat.

„Ni s-a confirmat faptul că un pui de vacă de mare a fost legat de pupa vaselor de pescuit, ca acesta să strige disperat pentru a-şi chema mama în ajutor. Astfel, pescarii îi puteau omorî pe amândoi. De asemenea, există rapoarte conform cărora unele grupuri merg în larg cu bărcile cu motor şi ghidate de GPS caută vacile de mare. Odată găsite, aceştia transmit un semnal camarazilor care vin şi sacrifică animalele”, a declarat Colin Riddell, organizatorul campaniei. Carnea de dugong se vinde cu peste 100€ kilogramul, fiind considerată o delicatesă.

Conform legilor australiene, populaţia aborigenă are dreptul de a vâna dugongii, această activitate fiind parte din cultura locală timp de mii de ani. „Nu avem o problemă cu vânatul efectuat de către populaţia aborigenă, cât timp acesta este făcut într-un mod sustenabil. Dar să vedem mai întâi câte exemplare mai există”, pledează Ridell.

Fără iarba de mare, însă, dugongii par a fi sortiţi morţii prin înfometare.

Sursa: Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase