Home » D:News » Secrete de familie: o inscripţie străveche dezvăluie informaţii despre rudele marelui preot Caiafa

Secrete de familie: o inscripţie străveche dezvăluie informaţii despre rudele marelui preot Caiafa

Secrete de familie: o inscripţie străveche dezvăluie informaţii despre rudele marelui preot Caiafa
Publicat: 31.08.2011
În Ierusalim şi Cisiordania, sarcofage de calcar (denumite osuare) din perioada secolului I î.e.n. şi al secolului I e.n., ce conţin resturi scheletice, sunt descoperite în mod obişnuit de către arheologi. Falsificatorii adaugă adesea inscripţii sau decoraţiuni pentru a creşte în mod fraudulos valoarea lor.

Acum trei ani, Autoritatea pentru Antichităţi din Israel a confiscat un osuar cu o inscripţie rară şi a apelat la profesorul Yuval Goren de la Departamentul de Arheologie din cadrul Universităţii Tel Aviv pentru a autentifica descoperirea fascinantă.

Profesorul Goren, care a colaborat cu profesorul Boaz Zissu de la Universitatea Bar Ilan, confirmă că atât osuarul, cât şi inscripţia sunt autentice. Inscripţia, care este neobişnuit de detaliată, ar putea dezvălui unde se află casa familiei personajului biblic Caiafa, respectiv locul în care aceştia trăiau înainte de exodul în Galileea, după anul 70 e.n. Caiafa este cunoscut pentru implicarea sa în crucificarea lui Iisus.

Osuarele au fost subiect de discuţie în ultima vreme, mai ales după ce ştirea despre unul cu o inscripţie falsă, pretinzând că răposatul ar fi fost Iacob, fiul lui Iosif, fratele lui Iisus, a apărut pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume.
Luând în considerare această înscenare, a fost imperios necesar să se stabilească dacă osuarul lui Caiafa şi inscripţia de pe el sunt autentice, susţine profesorul Goren.

Cele mai vechi osuare sunt nemarcate sau menţionează doar numele celui decedat. Inscripţia de pe acest osuar este extraordinară deoarece decedatul este menţionat în contextul a trei generaţii şi o posibilă localizare. Întreaga inscripţie spune „Miriam, fiica lui Yeshua, fiul lui Caiafa, preot al Maaziah de la Beth Imri”.

Maaziah se referă la numele unui clan menţionat drept ultimul dintre cele 24 de ordine de mari preoţi din vremea celui de-al doilea templu. Deşi în scrierile talmudice există unele menţiuni referitoare la locul în care acest clan a locuit după extinderea în Galileea, numele Beit Imri oferă o perspectivă despre locul de trai al familiei dinainte de emigrare. Deşi este posibil ca Beit Imri să desemneze un ordin preoţesc, cercetătorii susţin că, mai degrabă, ar fi un loc geografic, poate cel în care se afla aşezarea în care a trăit familia Caiafa.

Osuarul ar fi originar, se crede, din Valea Elah, din sud-vestul Ierusalimului, locul legendar al bătăliei dintre David şi Goliat. Beit Imri este probabil localizat pe versanţii Muntelui Hebron.

În Laboratorul de Microarheologie Comparativă, profesorul Goren a întreprins examinarea detaliată a sarcofagului de calcar, care prezintă, în plus faţă de inscripţie, rozete decorative. Specialistul a explicat că, atunci când un astfel de artefact este îngropat în pământ timp de multă vreme, el suferă o serie de modificări caracteristice. Procese de eroziune datorate apei şi acumulările de substanţe calcaroase sau silicioase, procese biologice precum dezvoltarea bacteriilor, a algelor şi lichenilor, dar şi activitatea florei şi a faunei din jur duc la depunerea unor straturi de material pe suprafaţa pietrei. Majoritatea acestor procese nu pot fi reproduse în condiţii de laborator, ceea ce îi ajută pe cercetători să distingă artefactele autentice de falsuri.

Dovezi concludente ale acestor procese naturale au fost constate pe piatra osuarului, atât pe inscripţie, cât şi sub aceasta. „Fără îndoială, inscripţia este autentică”, a declarat profesorul Goren.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase