Home » D:News » Mersul „bătrânesc” ar putea fi cauzat de probleme cerebrale

Mersul „bătrânesc” ar putea fi cauzat de probleme cerebrale

Mersul „bătrânesc” ar putea fi cauzat de probleme cerebrale
Publicat: 07.09.2011
Chiar şi oamenii în vârstă care nu prezintă simptome ale unor boli cardiovasculare ar putea să fi suferit accidente vasculare cerebrale microscopice, care nu pot fi detectate prin testele convenţionale. Aceste mici accidente vasculare pot afecta capacitatea persoanelor de a merge şi de a-şi menţine echilibrul.

Studiul s-a bazat pe cercetarea a 418 creiere ale unor călugăriţe şi preoţi decedaţi şi a dezvăluit că o treime dintre acestea prezentau semne de leziuni la nivelul unor vase mici de sânge.

Aceste leziuni, atât de mici încât ar fi fost imposibil de observat fără un microscop, ar putea avea ca efect mersul târşâit, caracteristic, în general oamenilor vârstnici.

Asta înseamnă că dificultăţile legate de mers, rigiditatea, tremurăturile şi alte probleme motorii care sunt considerate semne ale îmbătrânirii nu reprezintă neapărat un lucru firesc. Mulţi oameni vârstnici, altminteri consideraţi sănătoşi, ar putea avea, în realitate, leziuni ale ţesuturilor şi vaselor mici de sânge din creier.

Neurologul Aron Buchman de la Centrul Medical Universitar din Chicago, SUA, autor al studiului, spune că rezultatele demonstrează că aceste „semne de bătrâneţe”, considerate normale la vârste mai înaintate, ar putea deveni tratabile sau ar putea fi prevenite, cu condiţia de a se găsi o metodă prin care micro-accidentele vasculare cerebrale să poată fi detectate atâta timp cât pacientul este în viaţă.

Sursa: npr.org

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase