Home » D:News » Steriletul poate reduce riscul apariţiei cancerului de col uterin

Steriletul poate reduce riscul apariţiei cancerului de col uterin

Steriletul poate reduce riscul apariţiei cancerului de col uterin
Publicat: 15.09.2011
Cancerul de col uterin este adesea cauzat de infecţii virale. Două tulpini specifice ale virusului papiloma uman (HPV) sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin. Ele dezactivează genele care ar împiedica formarea tumorilor.

Infecţiile cu HPV nu duc în mod cert la cancer de col uterin; cele mai bune estimări sugerează că doar 1% dintre infecţii sunt urmate de apariţia cancerului. O lucrare recentă a doctorului Xavier Castellsagué, de la Institutul Catalan de Oncologie, Spania, menţionează o modalitate prin care şi aceaste cifră ar putea fi reduse.

Doctor Castellsagué a fost intrigat de probele care demonstrează faptul ca micile dispozitive intrauterine în formă de T (sterilete) care eliberează hormoni sau cupru şi împiedică apariţia unei sarcini, reduc riscul dezvoltării cancerului endometrial.

Totuşi, efectul dispozitivului asupra cancerului de col uterin este prea puţin clar. Începând cu anii 1930, unii cercetători au speculat că dispozitivele intrauterine ar putea creşte şansele de apariţie a cancerului. Dar cercetările recente conduse de dr. Castellsagué arată contrariul.

Alături de colegii săi, doctorul Castellsagué a analizat datele a două mari studii referitoare la HPV şi cancerul de col uterin. Aceste studii au fost realizate pe teritoriul mai multor ţări, de pe patru continente, timp de două decenii şi au analizat cazurile a 20.000 de femei.

Dispozitivele intrauterine contraceptive nu au avut avut niciun impact asupra ratei infecţiilor cu HPV. Cu toate acestea, riscul unei femei de a dezvolta cancer de col uterin a scăzut, în termen de un an de la inserţia dispozitivelor intrauterine, cu până la jumătate în comparaţie cu femeile care nu au folosit niciodată un astfel de dispozitiv. Efectul s-a menţinu în timp, chiar şi după un deceniu de utilizare a steriletului Autorii au luat în considerare o serie de caracteristici, printre care se numără starea civilă, numărul de parteneri sexuali şi numărul de teste Papanicolau făcute.

Probele care demonstrează efectele dispozitivelor intrauterine asupra probabilităţii apariţiei cancerului de col uterin sunt convingătoare. Modalitatea prin care dispozitivele contracarează progresul HPV este un mister, dar dr. Castellsagué oferă câteva explicaţii posibile.

Hormonii eliberaţi de dispozitivele intrauterine pot juca un rol important. Procesul de inserare a unui dispozitiv ar putea înlătura anumite leziuni precanceroase sau poate duce la apariţia uor inflamaţii, activând astfel sistemul imunitar şi stimulând luptă împotriva infecţiilor cu HPV.

Biopsiile sunt cunoscute pentru un efect asemănător asupra altor infecţii. Articolul doctorului Castellsagué aduce dovezi suplimentare în sprijinul ideii că acest procedeu medical ar putea avea beneficii neaşteptate.

Sursa: The Economist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase