Home » D:News » Anticoncepţionalele hormonale schimbă memoria femeilor

Anticoncepţionalele hormonale schimbă memoria femeilor

Anticoncepţionalele hormonale schimbă memoria femeilor
Publicat: 16.09.2011
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, Irvine, au constat că unele contraceptive hormonale pot afecta memoria femeilor.

Pastilele contraceptive nu reduc capacitatea femeilor de a-şi aminti evenimentele, dar modifică felul în care acestea sunt rememorate. Femeile care utilizează acest tip de anticoncepţionale îşi amintesc mai mult impactul emoţional produs de eveniment, pe când femeile care nu iau astfel de anticoncepţionale ţin minte mai multe detalii.

„Efectul anticoncepţionalelor nu constă într-un deficit de memorie, ci într-o schimbare a tipului de informaţie pe care femeile şi-o amintesc”, a explicat cercetătorul Shawn Nielsen.

Rezultatele acestui studiu sunt susţinute de cercetări anterioare, care au arătat că hormonii sexuali precum estrogenul şi progesteronul influenţează memoria. Aceşti hormoni ajută la dezvoltarea unei gândiri analitice mai bune, dar ei sunt suprimaţi de pastilele contraceptive.

În plus, noul studiu relevă faptul că femeile care iau anticoncepţionale îşi pot aminti unele evenimente cu un puternic impact emoţional într-un mod asemănător cu felul în care o fac bărbaţii, bazându-se pe emisfera dreaptă a creierului, asociată intuiţiei, pentru a codifica amintirile.

Studiul a urmărit diferenţele dintre femeile care folosesc contraceptive hormonale şi cele cu cele care nu le utilizează, analizând modul în care ele îşi amintesc un accident de maşină. Toate femeile au fost informate cu privire la modul în care s-a produs accidentul şi au putut vedea fotografii de la faţa locului, în care apăreau şi victimele.

După o săptămână, când au fost intervievate în legătură cu accidentul, femeile care utilizau contraceptive hormonale şi-au amintit principalele evenimente, precum faptul că una din victime a fost transportată de urgenţă la spital şi că doctorii s-au străduit să îi salveze viaţa. Celelalte femei, în schimb, şi-au amintit mult mai multe detalii, precum, ca de exemplu faptul că în poze se putea observa un hidrant langă maşină.

Oamenii de ştiinţă care au făcut acest studiu susţin că cercetarea poate ajuta la o înţelegere a modului în care bărbaţii şi femeile îşi amintesc lucrurile în mod diferit.

Sursa: Globe and Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase