Prima pagină D:News

Marele crocodil fosil rivaliza cu şarpele gigant

Redactia Descopera.ro | 09.18.2011 | ● Vizualizări: 240
Marele crocodil fosil rivaliza cu şarpele gigant     crocodil, sarpe, columbia, titanboa, mina, cupru, paleontologie, paleocen + zoom
Galerie foto (1)

Rămăşiţele fosilizate ale unei specii extincte de crocodil care depăşea lungimea de 6 metri, descoperite în Columbia, au alimentat teoriile conform căreia uriaşul crocodil era nu numai contemporan cu cel mai mare şarpe care a trăit vreodată, ci şi cel mai mare concurent al acestuia.

Rămăşiţele masivului crocodilian au fost descoperite în mina Cerrejon, una dintre cele mai mari mine de cupru din lume, situată din nordul Columbiei.

Crocodilianul de apă dulce, botezat Acherontisuchus guajiraensis, a trăit acum circa 60 milioane ani, în ecosistemul pădurilor umede din perioada Paleocenului.

Mediul natural din acele timpuri era dominat de reptile, între care se detaşau ţestoasele, şerpii şi crocodilienii de proporţii gigantice. Crocodilienii din genul Acherontisuchus trăiau alături de şerpii giganţi din genul Titanoboa, care puteau atinge lungimea de 13 metri. Cercetătorii au concluzionat că uriaşul crocodil se hrănea preponderent cu peşti, ceea ce îl făcea principalul rival pentru Titanoboa.

Noul crocodil fosil aparţinea unei grupe distincte de crocodilieni, denumiţi dryosaurieni.

Sursa: BBC News