Home » D:News » Două ceşti de cafea pe zi protejează femeile de depresie

Două ceşti de cafea pe zi protejează femeile de depresie

Publicat: 27.09.2011
Două ceşti de cafea pe zi protejează femeile de depresie
Un studiu efectuat în SUA, la care au participat 50.000 de asistente medicale, a relevat faptul că femeile care consumă două sau mai multe ceşti de cafea pe zi au şanse mai mici de a suferi de depresie.

Cofeina este elementul bănuit de oamenii de ştiinţă ca fiind sursa acestui efect pozitiv, deoarece cafeaua decofeinizată nu a avut aceleaşi rezultate anti-depresive.

Echipa de cercetători de la Şcoala Medicală Harvard a urmărit 50.000 de asistente medicale de-a lungul a 10 ani, între 1996 şi 2006. Dintre acestea, aproximativ 2.600 de femei au început să sufere de depresie în perioada studiată. Majoritatea persoanelor care au fost afectate de depresie fie nu consumau cafea deloc, fie consumau cantităţi reduse.

Conform studiului, femeile care consumau 2-3 ceşti de cafea pe zi prezentau un risc cu 15% mai mic de a suferi de depresie în comparaţie cu cele care consumau o ceaşcă de cafea pe săptămână. Cel mai încurajator rezultat a fost cel obţinut în rândul femeilor care consumau 4 ceşti de cafea pe zi, riscul de a suferi de depresie fiind cu 20% mai mic!

Cercetătorii afirmă că acest studiu aduce noi dovezi în favoarea efectului pozitiv al cofeinei. Studii mai vechi au arătat că persoanele care consumă cafea prezintă o rată mai mică a sinuciderilor în comparaţie cu populaţia generală.

Profesorul Bertil Fredholm, de la Institutul Karolinska din Suedia, a explicat rezultatele acestui studiu: „Acest lucru confirmă ceea ce ştiam despre efectul cofeinei asupra creierului: aceasta blochează adenosina, eveniment ce are un efect similar cu creşterea cantităţi de dopamină din creier. Devine din ce în ce mai clar că zonele bogate în dopamină din creier au un rol mai important în prevenirea depresiei decât se credea până acum. Iar în ciuda eforturilor repetate făcute în scopul demonstrării unui efect nociv al cafelei asupra sănătăţii umane, se dovedeşte că acest lucru nu este adevărat. Acest studiu elimină încă un motiv de anxietate în ceea ce priveşte consumul de cafea. Dovezile sunt tot mai clare – un consum moderat de cafea nu afectează sănătatea umană”.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase