Home » D:News » Frunzele artificiale transformă lumina solară în combustibil (VIDEO)

Frunzele artificiale transformă lumina solară în combustibil (VIDEO)

Frunzele artificiale transformă lumina solară în combustibil (VIDEO)
Publicat: 01.10.2011
O echipă de cercetători americani au creat prima „frunză artificială” care poate transforma lumina solară într-un combustibil chimic care poate fi stocat şi folosit ulterior.

„Când este aşezată într-un recipient cu apă, «frunza» alcătuită din silicon, de care sunt ataşate celule solare, iar laturile revoluţionarului dispozitiv sunt garnisite cu materiale catalitice. Aceste materiale generează bule de oxigen pe una din laturi şi bule de hidrogen pe cealaltă, ambele gaze putând fi separate şi colectate.

Cele două gaze sunt depozitate într-un dispozitiv care le retransformă în apă cu ajutorul emisiei de curent electric”, susţine Daniel Nocera, conducătorul echipei de cercetători din cadrul Institutului Tehnologic din Massachusetts.

Teaca semiconductorilor din silicon este unită pe o parte cu un catalizator pe bază de cobalt, care eliberează oxigenul. Dispozitivul de pe cealată latură prezintă un catalizator dintr-un aliaj de nichel-molibden-zinc care separă hidrogenul.

Dispozitivul nu este încă gata pentru producţia de masă, dar producătorii săi mizează pe un succes de proporţii bazându-se pe faptul că „frunza” este construită în întregime din materiale ieftine.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase