Home » D:News » Materialismul afectează viaţa de cuplu

Materialismul afectează viaţa de cuplu

Materialismul afectează viaţa de cuplu
Publicat: 14.10.2011
Dragostea pentru bani ar putea să afecteze relaţia de cuplu, anunţă un nou studiu care relevă că materialiştii au parte de căsătorii nefericite.

Profesorul Jason Carroll de la Universitatea Brigham Young, sunţine că materialismul afectează viaţa de cuplu indiferent de venitul pe care îl au cei implicaţi în relaţie. Conform lui, cele mai multe probleme le au cuplurile în care ambii membrii sunt materialişti.

Până în prezent, mai multe studii au descoperit că persoanele materialiste sunt mai anxioase, mai depresive şi mai nesigure decât restul oamenilor. De asemenea, se pare că aceştia au mari probleme în cuplu datorită faptului că nu pot echilibra viaţa profesională cu cea personală.

Studiul s-a bazat pe chestionare completate de 1.734 cupluri. Lista de întrebări se referea la satisfacţia materială, modele de conflict, comunicarea în cuplu, stabilitatea căsătoriei, dar şi alţi factori. De asemenea, subiecţii trebuiau să declare dacă sunt sau nu de acord cu sintagma: „A avea banii şi multe bunuri nu a fost niciodată important pentru mine.” Astfel, persoanele care au fost de acord cu această afirmaţie au fost catalogate drept non-materialiste, iar cele care nu au fost de acord au primit eticheta de „materialiste”.

Dintre toate cuplurile, doar 14% erau formate din persoane neinteresate de bunurile materiale, 11% erau alcătuite din femei pentru care banii contează şi bărbaţi pentru care acest aspect este irelevant, iar în alte 14% din cazuri raportul era inversat.

Mai mult decât atât, în 20% din aceste cupluri, ambii membrii erau materialişti. Restul de 41 de procente au fost reprezentate de cupluri ale căror membrii nu erau nici materialişti, dar nici total dezinteresaţi de beneficiile materiale.

Rezultatele cercetării au relevat că acele cupluri formate din persoane dezinteresate de bani erau cu 10-15 procente mai satisfăcute din punct de vedere material şi al stabilităţii căsătoriei, având un nivel de conflict scăzut comparativ cu acele cupluri formate din cel puţin un membru materialist şi care se pare că erau nefericite din toate punctele de vedere. În plus, specialiştii spun că materialismul dăunează cel mai mult cuplului atunci când devine o valoare împărtăşită de ambii membrii.

Deşi cercetarea nu poate spune cu exactitate cum afectează materialismul viaţa în cuplu, specialiştii au câteva teorii.

Una dintre teorii spune că materialismul îi provoacă pe soţi să ia decizii financiare proaste. Aceştia cheltuiesc mai mult decât produc şi au tendinţa de a se îndatora pentru a-şi putea satisface capriciile, stresându-se astfel recirpoc.

Cea de-a doua teorie a echipei lui Carroll este aceea că materialiştii nu dau atenţie oamenilor din jur. Ei petrec foarte puţin timp întreţinând relaţii cu alţi oameni, fiind mult mai preocupaţi de obţinerea veniturilor.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase