Home » D:News » Sângele artificial creat din celule stem ar putea deveni realitate în doar 2 ani

Sângele artificial creat din celule stem ar putea deveni realitate în doar 2 ani

Publicat: 30.10.2011
Sângele artificial creat din celule stem ar putea deveni realitate în doar 2 ani
În doar 2 ani, pacienţii din Marea Britanie ar putea beneficia de sânge artificial creat din celule stem, anunţă oamenii de ştiinţă de la două prestigioase universităţi britanice.

Cercetătorii susţin că această inovaţie va salva mii de vieţi pe câmpurile de luptă şi la locul accidentelor rutiere, eliminând totodată problema stocurilor insuficiente de sânge din spitale.

Specialiştii de la Universităţile din Edinburgh şi Bristol au reuşit, pentru prima dată, să creeze mii de milioane de celule roşii din celule stem ce proveneau din măduva osoasă. Această cantitate nu este însă suficientă, o transfuzie obişnuită necesitând, în medie, aproximativ 2,5 milioane de milioane de celule roşii.

Cercetătorii speră să reuşească să creeze sânge artificial din celule stem provenind din embrioni umani, acest tip de celule permiţând obţinerea mai multor celule roşii. Cercetătorii spun că, odată descoperită cea mai bună metodă de obţinere a sângelui artificial din celulele stem embrionare, un singur embrion ar putea fi sursa tuturor celulelor sangvine necesare pentru transfuziile efectuate în Marea Britanie.

Profesorul Marc Turner de la Universitatea din Edinburgh intenţionează să creeze o rezervă de celule roşii de tip 0-negativ, acest sânge artificial urmând să fie compatibil cu 98% din populaţia britanică. Conceperea sângelui artificial ar constitui o soluţie salvatoare şi pentru ţările în curs de dezvoltare, unde mii de femei pier în fiecare an în urma hemoragiilor provocate la naştere.

Dr. Turner afirmă că în următorii 2-3 ani, sângele artificial creat din celule stem va putea fi testat pe voluntari sănătoşi, în ceea ce va constitui primul test de acest tip din istoria Marii Britanii. Cercetătorul prezice că, în aproximativ un deceniu, sângele artificial va fi utilizat pe scară largă în Marea Britanie. Acesta mai afirmă că, în aproximativ 20 de ani, producţia de sânge artificial din Marea Britanie se va ridica la 950.000 de litri, acoperind tot necesarul medical al ţării.

Celulele stem embrionare ce vor fi folosite pentru crearea sângelui artificial vor proveni de la embrioni în vârstă de 4-5 zile ce au rămas nefolosiţi în urma tratamentelor de inseminare artificială. Criticii susţin că folosirea copiilor nenăscuţi pentru progresul medical este imoral. Reacţia doctorului Turner la acuzele acestora este fermă: „Există nenumărate reglementări care stabilesc condiţiile în care aceste celule pot fi folosite pentru cercetare, asigurându-se tratarea lor cu respectul cuvenit”. Cu toate acestea, instanţele europene au interzis recent brevetarea tratamentelor bazate pe celule stem embrionare, lucru ce va conduce la reducerea numărului de studii efectuate pe acest tip de celule în Europa.

Cercetătorii britanici nu sunt singurii care s-au aplecat în ultimii asupra conceperii sângelui artificial. În Franţa a fost iniţiată recent o cercetare asupra efectelor sângelui artificial asupra oamenilor, iar cercetători din alte părţi ale lumii au propus folosirea hemoglobinei de origine bovină pentru a subsistui sângele uman.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase