Home » D:News » Pregătit pentru orice: în Scoţia, salvamontiştii se antrenează în parcuri speciale pentru intervenţii în caz de avalanşe

Pregătit pentru orice: în Scoţia, salvamontiştii se antrenează în parcuri speciale pentru intervenţii în caz de avalanşe

Publicat: 09.11.2011
Pregătit pentru orice: în Scoţia, salvamontiştii se antrenează în parcuri speciale pentru intervenţii în caz de avalanşe
Lanţul muntos Cairngorms din Scoţia găzduieşte un parc în care salvamontiştii se pot antrena tot anul pentru a salva oameni prinşi în avalanşă. Antrenamentul este unul inedit, căci în loc ca staţiile de emisie-recepţie (pe care le folosesc alpiniştii atunci când pleacă în drumeţii) să fie ascunse sub zăpadă, ele sunt îngropate sub deşeuri de lemn – talaş şi rumeguş. În acest fel, indiferent de vreme, specialiştii se pot antrena, nefiind nevoie să aştepte zăpada.

Un alt parc pentru antrenarea cu staţii radio există şi în staţiunea Glencoe Mountain, iar în Nevis, în apropiere de Fort William, s-au început lucrările pentru amenajarea unei astfel de zone.

Aparatele de emisie-recepţie pe care unii alpinişti le poartă cu ei pot fi foarte utile în caz de avalanşă şi le pot salva viaţa, dar numai cu condiţia ca salvatorii să ştie cum să detecteze semnalul şi să pună la punct un plan de salvare eficient.

În fiecare an, în munţii Scoţiei se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, motiv pentru care autorităţile au considerat că este necesar să pună la punct un program complex de măsuri de prevenire.

Astfel, oficialităţile vor crea cursuri online de conştientizare a pericolelor produse de avalanşe şi o broşură de informare pentru alpinişti şi schiori. Se doreşte ca informarea online să aibă efect pentru un număr cât mai mare de oameni, care adesea neglijează unele aspecte legate de siguranţă atunci când pleacă în drumeţii.

Iniţiativele le aparţin celor de la organizaţia Snow and Avalanche Foundation of Scotland, specializată în informarea publicului cu privire la condiţiile de drum pe timp de iarnă şi care anul trecut a semnalat mai mult de 170 de avalanşe.

Surse: BBC, UKPA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase