Home » D:News » Gălăgia din ocean stresează balenele

Gălăgia din ocean stresează balenele

Publicat: 08.02.2012
Gălăgia din ocean stresează balenele
Poluarea fonică produsă în mod continuu de motoarele şi elicele vaselor comerciale face ca balenele care trăiesc în apropierea culoarelor de tranzit să sufere de stres cronic, arată un nou studiu.

Elicele acestor vase emit sunete în aceeaşi gamă de frecvenţă pe care o folosesc balenele pentru a comunica, iar studiile efectuate în trecut au arătat că balene din zonele gălăgioase îşi schimbă ritmul de comunicare.

Acum, cercetătorii au analizat fecalele balenelor, măsurând nivelul hormonilor de stres. Oamenii de ştiinţă au descoperit că nivelul de stres creşte pe măsură ce zona în care trăiesc balenele este traversată de mai multe vase comerciale.

Cercetătorii au putut identifica efectul vaselor comerciale asupra balenelor ca urmare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. În zilele imediat următoare atacurilor, traficul maritim înregistrat în apropierea porturilor New York şi Washington a fost unul mult redus.

Fecalele balenelor colectate de-a lungul acelor zile prezentau un nivel mult mai scăzut al hormonilor glucocorticozi, asociaţi stresului, în comparaţie cu cel înregistrat în alţi ani în aceeaşi perioadă.

„Este pentru prima dată când cineva documentează un efect fiziologic în rândul balenelor. Deoarece este vorba despre animale ce cântăresc 50 de tone, nu este foarte uşor să studiem aceste aspecte”, a declarat dr. Rosalind Roland, conducătoarea studiului.

„Alte studii au arătat că balenele îşi modifică tiparul sunetelor emise în zonele gălăgioase din ocean, aşa cum oamenii îşi schimbă modul de a vorbi într-un loc zgomotos, dar această cercetare este prima care arată efectul fiziologic al stresului”, a adăugat dr. Roland.

În ultimele decenii, zgomotul produs de oameni în oceanele planetei a crescut. O analiză efectuată în Oceanul Pacific arată că zona din nord-estul oceanului este cu 10-12 decibeli mai zgomotoasă astăzi decât în anii 1960.

Cercetătorii avertizează că stresul produs de poluarea fonică poate influenţa în mod negativ sistemul imunitar al balenelor şi totodată poate afecta rata de reproducere a acestora. „Mesajul acestui studiu este clar: volumul poluării fonice din oceane ar trebui să ne îngrijoreze”, a concluzionat dr. Roland.

Surse: BBC News şi Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase