Home » D:News » Un toiag la bătrâneţe? De ce nu un baston hi-tech?

Un toiag la bătrâneţe? De ce nu un baston hi-tech?

Un toiag la bătrâneţe? De ce nu un baston hi-tech?
Publicat: 12.02.2012
Un baston robotic, fabricat de Toyota, îi ajută pe utilizatori să îşi păstreze echilibrul şi chiar să îşi exerseze muşchii, pentru a rămâne în formă.

În colaborare cu cercetătorii de la Illinois Institute of Technology din Chicago, inginerii companiei Toyota din Erlanger, SUA, au construit un baston înzestrat cu senzori, accelerometre şi o roată de cauciuc, menit să corecteze poziţia utilizatorului şi să împiedice căderea.

Dacă utilizatorul e gata să cadă în faţă, el are tendinţa instinctivă de a strânge mai puternic mânerul bastonului, într-o încercare involuntară de a împiedica prăbuşirea. Senzorii din mâner detectează această apăsare şi transmit un semnal care determină roata să se mişte înapoi, pentru a redresa astfel poziţia utilizatorului.

Dacă acesta e gata să cadă pe spate, accelerometrele multi-direcţionale „simt” în ce direcţie trebuie corpul împins pentru a nu cădea.

Iar dacă o persoană are probleme cu spatele, inginerii de la Toyota sugerează folosirea bastonului ca un fel de aparat de fitness: omul se apleacă şi se străduieşte să reziste „încercărilor” bastonului de a-i corecta poziţia, antrenându-şi astfel grupe de muşchi care, de obicei, nu prea sunt „lucrate”.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase