Home » D:News » Fabrica de sange

Fabrica de sange

Fabrica de sange
Publicat: 25.06.2007
Cercetatori italieni de la Institutul Superior de Sanatate si de la Universitatea din Perugia au reusit sa produca in vitro globule albe monocitare.

Potrivit oamenilor de stiinta, tratamentul molecular care permite productia acestor celule se bazeaza pe anumiti micro-ARN (miR-17-5p, miR-20a, miR-106a), in mod deosebit pe respectivii inhibitori ai acestora (anti-microARN).

Identificarea si utilizarea acestora reprezinta un soi de intrerupator molecular in masura sa piloteze proliferarea si diferentierea celulelor primitive, impiedicandu-le sa se diferentieze in vederea obtinerii expansiunii celulelor stem sau inducand diferentierea terminala a acestora pentru a obtine o productie masiva de celule din sangele care circula.

Pana acum, cercetatorii nu reusisera sa produca in laborator celule de sange utilizabile in transfuzii si celule stem pentru transplant, si avand in vedere atat lipsa cronica de sange pentru transfuzii, cat si nevoia de a dilata in laborator celulele stem ale sangelui pentru utilizarea lor alterioara in cadrul transplanturilor, descoperirea deschide o perspectiva promitatoare.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase